Amikor erős fagyokra számíthatunk, érdemes időben felkészülni a reggeli jégmentesítésre.
Az útszóró só használatát nem csupán a jogszabály és az esetleges büntetés miatt érdemes megfontolni.

Házi kedvenceink lábát erősen kimarja a tömény só, fájdalmas sebeket okozva tappancsaikon. Olvadáskor a járdáról a gyepfelületre, növényeink gyökerhez jutva elpusztítja kertünk díszeit, sőt a járólapot, betont is szétmarja, nem kis bosszúságot okozva ezzel a kerttulajdonosoknak.

Mégis mit használjunk útszóró só helyett?

Csúszásgátló Zöldsziget Pro
Előnyei: a legkevésbé irritálja a háziállatok tappancsát, kiszóráskor azonnal hat
Összetétel:
80% Érdesítő kőzetőrlemény, bazalt, andezit, zeolit, édesvizi mészkő őrlemények
20% NaCl

Csúszásgátló Kalcium-klorid pehely
Előnyei:
nagyon erős jégolvasztó hatás
nem károsítja a betont
Összetétele:
CaCl2

5 perces téli mentő tippünk:

Éjszakai fagyok, reggeli jeges szélvédő, elfagyott kerti csap, csúszós lépcsők…. Összeállítottunk néhány megelőző intézkedést, amellyel megelőzhetjük a legtipikusabb téli bakikat otthon, vagy akár útközben:

1. Csúszásmentes lépcső

Mindig legyen otthon csúszásmentesítő! Nincs is annál rosszabb, amikor reggel sietősen indulnánk munkába, de nem tudunk kiállni az autóval, vagy kilépve az ajtón elcsúszunk a lépcsőn, elesünk a járdán. Gondoskodjunk előre a biztonságos reggeli indulásról! Egy-egy zsák csúszásmentesítőt mindig tartsunk otthon! Ha egy mód van rá, ne útszóró sót használjunk, mert nemcsak háziállataink mancsát marja ki, hanem a járdáról a talajba szivárogva a közelben lévő növények gyökeréhez is eljut, és kipusztítja a gyepet, fákat, bokrokat. Szóval csak óvatosan az útszóró sóval!

2. Jégkaparó + jégoldó = biztonságos reggel…

Az egyik legbalesetveszélyesebb dolog lefagyott szélvédővel elindulni reggel. „Majd útközben leovad…” Amennyiben autónkban nincs praktikus első szélvédő fűtés, vagy nem zárt garázsból indulunk reggel munkába, jól jöhet reggel egy kis kézi jégkaparó, vagy egy szélvédőre fújható jégoldó spray. Fordítsunk 3-4 percet saját- és családunk biztonságára! Arról nem is beszélve, hogy a sérült autónkat rosszabb nélkülözni a hideg téli napokon, mint azt a pár percet reggel rááldozni a szélvédőnkre.

3. Hólapát otthon

Bár az utóbbi teleken nem igazán volt alkalmunk óriási hócsatákra és hóvárak építésére, az éjjel hirtelen lehulló hó így is nagy gondot jelenthet a reggeli induláskor. Egy praktikus, kényelmes hólapát igencsak megkönnyíti a dolgunkat ilyenkor. Ha jobb minőségű, rugalmas műanyagból készült hólapátot veszünk, nem kell minden évben újat beszereznünk. Érdemes már most előkészíteni a kocsibeállóhoz, vagy a bejárathoz, hogy ne a legnagyobb hóban kelljen a kert végébe küzdenünk magunkat, hogy a sötétben kihalásszuk a fészer túlsó sarkából hólapátunkat.

4. Mentsvár az autóban

“Jaj! Napközben esett le egy nagyobb mennyiségű hó, és én haza szeretnék jutni! Az autót befedte a hó?! A város kellős közepén, vékony talpú cipőben, kesztyű nélkül, vékony kabátban mit csináljak?” Melyikünk ne járt volna már így? Ilyenkor a felkészült autós előkapja a csomagtartóból a kis méretűre összecsukható, teleszkópos nyelű autós hólapátját és a kisseprűt. Ő pár perc múlva már indulhat is haza. Szerencsére így nem kell fél óra múlva is lefagyott ujjait dörzsölgetve, havas kabátban törölgetni az utót.

Tippünk: a járdára fagyott jeget praktikus egy könnyedén használható jégtörővel
felbontanunk, utána könnyűszerrel ellapátolhatjuk hólapátunkkal. Amennyiben kandallónk, cserépkályhánk van otthon, a fahamut használhatjuk csúszásmentesítésre is. Kertünk növényeire is jótékony hatással lesz.

Balesetmentes, jókedvű, szánkózós-hógolyózós telet kívánunk!

Vissza a főoldalra >>