Hogyan válasszunk és ültessünk gyümölcsfát?

1. A növény kiválasztása

Gyakran jönnek be hozzánk kerttulajdonosok, akik arról panaszkodnak, hogy egy-két évvel ezelőtt vettek valahol gyümölcsfát, de nem akar nőni, nincs rajta termés, vagy csak egy-két szemet tudnak róla leszedni. Beteges, foltosak a levelei, leszáradnak az ágvégek és a gyümölcsök. Mit tehetünk, hogy olyan gyümölcsfát, növényt válasszunk, amelyben örömünket is leljük?

 Először is igyekezzünk olyan növényt vásárolni, ami a helyi klímát jól viseli. Vegyük figyelembe a talaj kötöttségét, kémhatását, a terület vízellátottságát, a téli, tavaszi fagyok lehetőségét a területen. „Jó, jó, dehát honnan tudjam én mindezt?” –kapjuk erre általában a logikus kérdést.

Nem kell növénylexikont böngésznünk, hordoznunk magunkkal! Növényválasztásban mindenképpen kérjük ki a kertészetben dolgozó szakemberek segítségét, hiszen ők ismerik az általuk árusított növények igényeit, illetve azt, hogy melyik gyümölcsfát, évelőt, ribiszkét, vagy szőlőt javasolják kertünkbe.
Nagykovácsi és környéke például erősen fagyzugos hely. Itt a növényvilág később ébred, ezért érdemes korai szüretelésű gyümölgycsfát is ültetni. Azonban számítanunk kell rá, hogy esetleg a késő tavaszi fagyok kárt is tehenek a korán nyíló virágokban, emiatt egyes fajtákból (például a kajsziból) nem célszerű korai virágzású fát vásárolni. Előfordulhat, hogy újságban, könyvben mi kinéztünk magunknak egy számunkra nagyon tetszetős szőlőfajtát, de az csak a nagyon homokos, napsütötte lejtőn lesz bőtermő. Bármilyen csábító a gyönyörű fotó, inkább a helyi adottságoknak megfelelő növényt válasszuk! 

2. Mi a teendő ilyenkor?

A jól felkészült kertészeti eladó ajánlhat egy ugyanakkor érő, hasonló gyümölcsű növényt, amely az adott természeti viszonyok között is egészséges, jó terméshozamú lesz. Előfordulhat, hogy egyszerű tanácsot ad az ültetésre vonatkozóan, például lazítsuk a talajt tőzeggel, kókuszfölddel, vagy homokkal. A kertészetek általában olyan gyümölcsfákat rendelnek, amelyek a környező település igényeit jól viselik, az ott előforduló leggyakoribb betegségeknek jól ellenállnak. Éppen ezért érdemes a környékünkön lévő árudákban érdeklődni a náluk kapható gyümölcsfák, egyéb haszonnövények igényeiről. Mi a kertészetünkbe leginkább olyan növényeket hozunk, melyekről tudjuk, hogy a helyi klímát is jól viselik és a kertészkedőknek nem túl sok munkával is sok örömet majd szerzeménye.

3. Hogyan és mikor ültessünk?

Konténeres, vagy földlabdás növényeket az év bármely szakában ültethetünk, de a szabadgyökeres gyümölcsfák, szőlő, ribiszke, egres, eper ültetésének csak október közepétől jön el az ideje. A szabad gyökeres fák előnye, hogy jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá, mint a konténerbe ültetett növényekhez. Mivel csak fiatal növények lehetnek szabadgyökerűek, ezért sokkal nagyobb eséllyel aklimatizálódnak.

Ne feledkezzünk meg jó minőségű, laza, tápdús ültetőközeget tenni új szerzeményünk alá! Ezt virágföld, tőzeg és szarvasmarhatrágya, vagy biohumusz hozzáadásával érhetjük el. Egyes virágföldkeverékek már együtt tartalmazzák a hozzáadott nitrogént, foszfort, káliumot, és egyéb mikroelemeket, amelyekből gyümölcsfáink, díszfáink éveken át táplálkoznak majd. Pl. Jóföld fajták. (Ennek kiválasztásában szívesen segítünk kertészetünkben). Amennyiben egyszerűbb – úgynevezett alapföldet- vásárolunk, fele-fele arányban keverjük szarvasmarha trágyával, vagy biohumusszal. Egy kis Alginit hozzáadásával még fokozhatjuk növényünk gyors növekedését, az erős gyökérzet fejlesztését, terméshozamának, ellenálló-képességének növekedését.

A helyes ültetés lépései:

  1. Mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy most alapozzuk meg a kis fánk jövőjét.
  2. Amikor hazaértünk, szabadgyökeres növényünket néhány órára áztassuk be vízbe, hogy a gyökér jól megszívhassa magát vízzel.
  3. Egy gyümölcsfának egy minimum 60*60cm – ha lehet, inkább 1*1m-es gödröt ássunk.
  4. Félig töltsük fel a gödröt vízzel, hagyjuk, hogy a nagyját beszívja a talaj. A gödör alját töltsük meg fele-fele arányban bekevert szarvasmarhatrágya-föld keverékével, esetleg kis alginitet (1-2 kg/m3) adjunk hozzá. Erre vékony rétegben virágföldet tegyünk.
  5. Ezután helyezzük a növényt a gödörbe, majd töltsük fel a gödröt virágfölddel.
  6. Jól tapossuk meg a földet, majd mégegyszer öntözzük be növényünket.

 

Tipp:
A krizantém az agyagos talajt is jól viseli. Télire fenyőkéreggel takarjuk a fagy ellen, így jövőre is gyönyörködtet bennünket káprázatos színeivel. Ültetéskor azért ajándékozzuk meg 5 liter tápdús virágfölddel.