Mikor ültethetjük?

Konténeres, vagy földlabdás növényeket az év bármely szakában ültethetünk, de a szabad gyökerű bogyósok, ribiszke, egres, josta és málna ültetésének csak október közepétől jön el az ideje. A szabad gyökerű növények előnye, hogy jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá, mint a konténerbe ültetett növényekhez. Mivel csak fiatal növények lehetnek szabad gyökerűek, ezért sokkal nagyobb eséllyel aklimatizálódnak.

Azonban ne feledkezzünk meg jó minőségű, laza, tápdús ültetőközeget tenni új szerzeményünk alá! Ezt virágföld, tőzeg és szarvasmarhatrágya, vagy biohumusz hozzáadásával érhetjük el. Egyes virágföldkeverékek már együtt tartalmazzák a hozzáadott nitrogént, foszfort, káliumot, és egyéb mikroelemeket, amelyekből gyümölcsfáink, díszfáink éveken át táplálkoznak majd. Pl. Jóföld fajták. (Ennek kiválasztásában szívesen segítünk kertészetünkben). Amennyiben egyszerűbb – úgynevezett alapföldet- vásárolunk, fele-fele arányban keverjük szarvasmarha trágyával, vagy biohumusszal. Egy kis Alginit hozzáadásával még fokozhatjuk növényünk gyors növekedését, az erős gyökérzet fejlesztését, terméshozamának, ellenálló-képességének növekedését.

Ribi

Ültetési szabály:

 1. a szabadgyökerű növényt áztassuk be egy napra, de legalább egy órára vízbe.
 2. az ültető gödör falát is lazítsuk meg, mert az egyenes, sima falon nem, vagy csak nehezen tudnak áttörni a gyökerek.
 3. miután kiástuk és feltöltöttük friss földdel, az ültető gödörbe öntsünk legalább egy kanna vizet. Ha gyorsan eltűnik a víz, öntsünk rá még egy kannányit.
 4. mikor a növényt beültettük, kicsit tapossuk meg a földet, de csak finoman, nehogy sérüljenek a hajszálgyökerek.
 5. öntözzük meg még egy kanna vízzel.
 6. téli védelemként a meztelen talajt takarjuk fenyőkéreggel, lombbal! Ez nem engedi a talajt kiszáradni és mélyen átfagyni sem.
 7. szükség lehet némi metszésre is. Távolítsuk el a sérült és az öreg részeket! Ha szeretnénk, formát is kialakíthatunk növényünknek.

Ápolás: 

Metszés
Szerencsére a bogyósok nem igényelnek túl sok metszést, ám hogy rendszeresen sok és jó minőségű termést kapjunk, egy-két tanácsot jó, ha elfogadunk. Legáltalánosabb metszésként a legtöbb bogyósnál az az aranyszabály, hogy a 2-3 évnél öregebb ágakat ki kell vágni.

 • málna esetében ősszel vágjuk ki a letermett ágakat, az őszig hajtott fiatal hajtásokon lesznek a jövő évi termések.
 • szedernél csak tavasszal vágjuk vissza az elfagyott, sérült vesszőket.
 • ribiszkéknél és köszméténél elegendő, ha fenntartjuk az idős és a fiatal vesszők között az egyensúlyt. Ősszel vágjuk ki a 2-3 évnél idősebb vesszőket.
 • áfonyáknál szintén csak a 2-3 évnél idősebb ágakat vágjuk ki tőből.

Tápanyag-utánpótlás
A legfontosabb, talajból felvehető tápelemek a nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és a kén. Ezeknek nélkülözhetetlen feladatuk van a növényi szervezetben.
Táplálást többféle módon végezhetünk: műtrágyával és szerves trágyákkal.
Fontos, hogy ősszel már ne trágyázzuk a bogyósokat, mert nem áll le a növekedésük és ezáltal elfagynak a vesszők.
Ősszel a legjobb, ha szarvasmarha trágyát, vagy komposztot/biohumuszt juttatunk ki, mert a bennük lévő elemek beépülnek a talajba, és pontosan tavaszra válnak felvehető formává a talajban.

Téli védelem
Lényeges különbségek vannak a bogyósok téltűrései között, ám általánosságban elmondható, hogy a túltrágyázás által nem beérett hajtások elfagynak, bármilyen növényről is legyen szó.
Száraz téli időszakban esetleg kiszáradhatnak a növények. Ezt az okozza, hogy a fagyos talajból nem tud elegendő vizet felvenni a gyökérzet. Ezért érdemes vastagon takarni a töveket mulcs réteggel. Esetleg melegebb téli napokon kis öntözést is biztosíthatunk. Ez leginkább mindenféle dézsában tartott növényre érvényes.

Védelem
Ősszel érdemes lemosó permetezést végezni, ez gyéríti a károsítókat.

Ajánlott irodalom:  Bogyós gyümölcsök, Cser kiadó.