“Ismerni kell az ellenfelet, ahhoz, hogy legyőzhessük.”

A növényvédelem legfontosabb alapismeretei

Néhány kiindulási alap:

  1. A növény jó egészségi állapota, megfelelő tápanyag-ellátottsága már egyfajta megelőzés.
  2. Gondosan kiválasztott fajták: fontos, hogy tudjuk, mely fajták szeretik lakóhelyünk (itt Nagykovácsi) klímáját.
  3. Megfelelő ápolás: gyümölcstermő és dísznövényeink megfelelő és időszerű metszése elengedhetetlen. A talaj jó szerkezete érdekében néha kapáljuk meg zöldségeskertünket.
  4. Megfelelő időben, megfelelő szert alkalmazzunk! Ez olyan egyszerűen hangzik, de mégis honnan tudjuk ezt mi laikus szemmel? Nem kell szakképzéseken részt venni, vagy főiskolán elsajátítani a kerti védekezést. Erre vannak a szakemberek. Kertészetünkben szívesen segítünk kiválasztani a megfelelő szereket.
  5. A megelőzéssel sokat segíthetünk magunknak és pénztárcánkat is megkímélhetjük. Pl. a lemosó permetezéssel, vagy monília esetén a virágzáskor való permetezéssel, paradicsomvész esetén egy-egy korai rezes permetezéssel.
  6. Ehhez egyetlen egy dolgot kell tennünk, minél hamarabb elkezdeni érdeklődni az aktuális növényvédelmi intézkedésekről, hogy mire kitavaszodik, már a kezünkben legyen minden lehetőség, mellyel egész évben megvédhetjük kertünk növényeit. Latinkertbarátainknak időben kiküldjük az aktuális növényápolási teendőket. Ha szeretné, hogy Önt is értesítsük, regisztráljon nálunk.
  7. Beteg a növénye? Töltse ki űrlapunkat, és mi segítünk megállapítani, mi ellen és mivel védekezzen!

“Ismerni kell az ellenfelet, ahhoz, hogy legyőzhessük.” – ez a régi bölcsesség a károsítókra is igaz.
Először egyértelmű diagnózisra van szükség. Ha már ismerjük a károsítót, meg tudhatjuk fejlődésmenetét. Általában sokkal egyszerűbb és logikusabb a védekezés mechanizmusa, mint azt laikus szemmel általában látjuk. Ha tudjuk, kivel van dolgunk, célzottan tudunk védekezni ellene. Nagy igazság az is, hogy általában, mikor egy kórokozó kárképét felfedezzünk, már késő van ahhoz, hogy a védekezés teljesen sikeres legyen.

Például a sokak által már jól ismert moníliáról kevesen tudják, hogyan is kerül a növénybe. Télen, a gyümölcsmúmiákon és a fertőzött fás részeken húzza meg magát. Tavasszal, mikor kinyílnak a virágok, az áttelelt gombák spórái a virág bibéjére szállva megfertőzi a növényt. Ezt kell megelőznünk. Ezért kell virágzáskor permetezni. A fertőzést azonban csak nyáron látjuk.

Miért kell többször permetezni?

Azért, mert a virágok nem egyszerre nyílnak ki és lehetőség szerint minden virágot meg kell védenünk. Három alkalommal célszerű védekezni monília ellen, virágzás idején.

Egy másik példa: „kedvenc” paradicsomvészünk. 🙁

Miért viszi el szinte egyik napról a másikra az egész paradicsomtövet e csúnya fekete gomba?

A paradicsomvész, más néven fitoftóra (Phytophthora infetans), egy olyan gomba, mely a beteg növényi részeken telel át, gombafonalakkal és a talajban is képes fennmaradni. Mikor tavasszal kiültetjük paradicsomunkat, szinte teljesen biztos, hogy a betegség megfertőzi növényünket, ha előző évben is jelen volt a környéken. Ha a növény találkozik a gomba spóráival és a légcserenyílásokon keresztül bejut a növénybe, ott fejlődésnek indul, és mikor elérkezik a megfelelő idő, spórákat fejleszt. Mi, kertkedvelők ekkor szoktunk találkozni vele. Ilyenkor jelennek meg a száron fekete, gyorsan terjedő foltok. Ekkor már szinte késő védekezni. Legjobb esetben lelassíthatjuk a gomba terjedését és reménykedhetünk, hogy a paradicsomok beérnek. Ráadásul a legtöbb esetben erős, akár antibiotikus szerekkel lehet csak védekezni.

Éppen ezért, ha tudjuk, hogy előző évben volt paradicsomvész a környezetünkben, kora tavasszal már sokat tehetünk, annak érdekében, hogy idén ne következzen be a fertőzés. Léteznek már olyan készítmények, melyeket a talajba keverve elpusztíthatják az áttelelő képletet. Ez a baktériumkészítmény az Öko-ni, vagy a Trifender. Mindkettő baktériumokat tartalmaznak, melyek a talajba kerülve felfalják a paradicsomvész áttelelőképletét. Amint elfogyott a táplálékuk, ők i s elpusztulnak. Ezért hívják őket szkleróciumevő baktériumoknak. Nem növényvédő szerek, nem számítanak méregnek, biotermesztésben is megengedett a használatuk. Emellett az időben elkezdett, rendszeres rezes permetezéssel is nagy eséllyel megelőzhetjük a fertőzést.