A földlabdás fenyőt nevelhetjük megfelelő méretű dézsában, cserépben is

Aki földlabdás élő fenyőt választ karácsonyfának, annak lakását valódi fenyőillat lengi be az ünnepen, és – a vágott fenyővel ellentétben – nem kell a folyamatosan hulló tűlevelet porszívóznia. És mivel fenyőfát egész évben lehet és érdemes ültetni a kertben, szerzeményünk tavasszal és nyáron is emlékeztet majd bennünket a szép karácsonyi estékre. Gyerekeink nagy örömére pedig egy-két év múlva kint is feldíszíthetjük kültéri égőkkel, így téve karácsonyi hangulatúvá havas kertünket.

Mindezek mellett az élő, földlabdás karácsonyfa saját környezetünk védelméhez is hozzájárul. Nem kerül januárban a drága pénzért megvásárolt fenyőfa a kuka mellé az utcára szemétnek, kopaszan, kiszáradtan.

Latinkert tipp: A földlabdás fenyőt nem muszáj kiültetnünk, nevelhetjük megfelelő méretű dézsában, cserépben is, így évekig nem lesz gondunk a fenyőfa vásárlásra! Jövőre csak hozzuk be a teraszról, és díszíthetjük is…

Cubico Christmas     „Jaj, nálam úgyis elszárad, elpusztul!” – vagyis megéri-e földlabdás fát választania?

Íme, néhány egyszerű tipp, hogy földlabdás fenyőnk jól érezze magát a lakásban, és jövőre is üdén zöldelljen kertünkben:

 

 

 

 

A fa kiválasztása. Mekkora fát válasszunk? Milyen fajtát?
Először is jó, ha tudjuk, hogy minél kisebb a fa, annál könnyebben vészeli át az ültetést. A földlabdás karácsonyfa ideális maximális magassága 150cm. A luc-, ezüst, vagy a nordmann fenyő csak néhány fenyőfajta, amelyek Magyarországon is népszerűek.

Az ezüstfenyő (Picea pungens ‘Glauca’)
jellegzetessége az ezüstszínű levele. Viszonylag lassan növő fajta, gúla alakja van. Később is megtartja ezt a szabályos gúla formáját. A fenyőfajok közül a legnépszerűbb a lucfenyő (Picea Abies), amely Európában gyakori. Sudár termetével, szabályos alakjával, valamint könnyű díszíthetőségével vívta ki magának az első helyet. A jegenyefenyő nagyon hasonlít a lucfenyőhöz, de ágai sűrűsége miatt nehezebben díszíthető.
Kevésbé szúrós például a nordmann fenyő (Abies nordmanniana). Színe élénkebb zöld, alakja gyakran nem annyira szabályos, mint az ezüst-, vagy a lucfenyőé. Vannak hosszabb tűlevelű feketefenyő félék, ezek különböző alakúak lehetnek, tehát szintén nem feltétlenül a gúla formát veszik föl. Nem is annyira szúrósak, a tűlevelük inkább kicsit simogatóbb, bolyhos.

A szerbluc (Picea omorika) nagyon hasonlít az ezüstfenyőre, szintén ezüstösek a tűlevelei, de nem olyan szúrós. Szép, egyenletes formája és finomabb tapintása miatt közkedvelt örökzöld fajta.

Nagyon népszerű, és az utóbbi években egy nagyon divatos fajta, a citrus illatú Duglasz fenyő (Pseudotsuga menziesii). Amennyiben ilyet választunk, karácsonykor különleges, kellemes narancsos-citrus illat lengi be nappalinkat.

 

Jó, ha tudjuk, hogy gyökeres fenyőt kertészeti árudákban érdemes vásárolni, mert a nem frissen kiszedett, sokat utaztatott, nem szakszerűen gondozott fenyő bizony sérülhet, így valóban könnyebben elpusztulhat.


Lechuza Puro ChristmasHogyan gondozzuk a földlabdás karácsonyfát?

Az újonnan vásárolt fenyőt tartsuk a kertben, vagy az erkélyen. Akkora cserépbe, konténerbe ültessük, hogy kényelmesen beleférjen a földlabda, és mellé még bővan tegyünk laza, jó minőségű virágföldet. A zsákvászont, amely a földlabdát borítja, ne szedjük le, mert ez összetartja és védi a gyökérzetet. Csupán a kötözőzsinórt vágjuk le róla. Fokozatosan vigyük be a téli fagyokból a meleg, 20-22C°-os lakásba. Egy-két hétre érdemes pincébe, garázsba tenni, ahol hozzászokik a melegebb helyhez. A szobában radiátortól,
tűzhelytől távol, ablak közelébe helyezzük el. Padlófűtéssel ellátott helységben kisebb asztalra, emelvényre tegyük, hogy ne érje közvetlen meleg. Ügyeljünk rá, hogy az izzók magas hőmérséklete megbolygatja a fenyő téli nyugalmi, regenerációs időszakát, ami károsodáshoz, később pusztuláshoz is vezethet. Amennyiben ragaszkodunk a égőkhöz, inkább kisebb fényerejűeket válasszunk. A lakásban a fát naponta-kétnaponta öntözzük, és minden nap egyszer-kétszer spricceljük le kézi permetezővel. (Ilyenkor az égősort áramtalanítsuk!)

Kiültetés
Célszerű komolyabb fagyok előtt előkészíteni az ültetőgödröt, ahová majd az ünnepek után kerül a növény. Az ültetőgödör kétszer olyan mély, és széles legyen, mint a földlabda. A gödröt érdemes szalmával feltölteni, mert így megóvjuk az átfagyástól a földet, könnyebb lesz elültetnünk karácsonyfánkat. Betakarhatjuk deszkával, elkerülendő az esetleges téli „gödörbeesős” baleseteket.
Kiültetés előtt szintén fokozatosan szoktassuk fenyőnket a hideghez. 5-10 napig tegyük pincébe, garázsba, hogy legyen ideje akklimatizálódni. Egy napsütéses, melegebb téli napot válasszunk a kiültetéshez, megkönnyítve ezzel saját munkánkat is. A juta zsákot hagyjuk a gyökéren, csak a kötözőzsinórt vágjuk le róla. Szedjük ki a szalmát a gödörből, szórjunk bele laza virágföldet. Érdemes szarvasmarha trágyát, vagy biohumuszt alkalmazni, amellyel a növény begyökeresedését, későbbi fejlődését segítjük. Javasoljuk egy kis alginit hozzáadását is a földhöz. Előnye, hogy nagyon olcsó, természetes anyag, és rendkívül hatékony. Beültetés utána szalmával, vagy 5-8 cm vastag mulcsréteggel takarjuk a talajt fagykárok ellen.

Utógondozás
Ezeknek a fenyőféléknek elég általában a természet által adott víz. A beültetés után mindenképp egy-két hétig azért még segítsünk rá a természet adta vízre is. Fontos, hogy öntözzük az elültetett fát. Kezdetben gyakran, majd a begyökeresedés után egyre ritkábban. Az öntözővíz minden esetben itassa át a talajt a teljes gyökérzet aljáig. Az első évben, nagyon-nagy nyári kánikula esetében két-három naponta esténként egy vödör vizet nyugodtan rá lehet borítani egy-egy fenyőre.

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>