• Japán dérbabér (Skimmia japonica)
  Virágzási ideje: február-március. Örökzöld, fényes levelű díszcserje. Télen különösen jól mutat fényes, zöld leveleivel és skarlátvörös bimbóival. Fehér, illatos virágai tömör, felállóm fürtökben kora tavasszal, február-márciusban nyílnak, amikor még csak éledezik a természet. Termései fénylő pirosak, szeptemberben érnek. A kifejlett növény legfeljebb 1-1,5m magasra nő, könnyen alakítható. Félárnyékos, árnyékos helyre, savanyú talajba ültessük, és minden tavasszal lássuk el savanyú tőzeggel vagy keserűsóval. Balkonládák és dézsák kedvelt örökzöldje.
 • Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)
  Virágzási ideje: február-március. Lombhullató, hazánkban fagytűrő, nagyon könnyen nevelhető, igénytelen cserje. Ívesen hajló, csüngő vesszőin az élénksárga virágok már kora tavasszal megjelennek, vidám hangulatot idézve a még kissé fáradt télvégi kertbe. Rézsűk befuttatására is kiváló választás, de támrendszer mellett 1-1,5m mellett is mutatós dísze a kertnek. Rendszeresen metszve 1-1,5m magas sövény is nevelhető belőle. Napos, világos helyen, laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát.
 • Húsos som (Cornus mas)
  Virágzási ideje: február-március. A húsos som a levelek megjelenése előtt hozza élénk sárga, kedves kis virágait közvetlenül az ágakon és a törzsön. Lombhullató, fagytűrő, betegségekre nem fogékony cserje. Akár az 5méteres magasságot is elérheti, de lassan növő, könnyen alakítható növény. Augusztus-szeptemberben érő mutatós, piros színű, hosszúkás termése C vitaminban gazdag, enyhén savanykás, a madarak kedvelt eledele. Világos, napos vagy félárnyékos helyet kedvel, talaj iránt nem igényes.
Cornus mas
 • Kikeleti bangita (Viburnum bondantense)
  Virágzási ideje: február-március. Nagyon lassan növő, legfeljebb 2-3m magasra növő, lombhullató, hazánkban fagytűrő cserje. Mélyen erezett, sötétzöld, mutatós levelei a virágok kibomlása után jelennek meg az ágakon, kibomláskor vöröses-bronzos színűek, később sötétzöldre változnak. Jó vízáteresztő, tápdús talajba ültessük, napos, vagy félárnyékos helyre!  
Winter viburnum
 • Téli bangita (Viburnum tinus )
  Virágzási ideje: február eleje, közepe. 1,5 -2m magasra növő, örökzöld, fagytűrő cserje. A sötét rózsaszín virágbimbók kinyílva fehér színűek, illatosak, 6-8 hétig díszítenek. Nyár elején sötétkék bogyókat érlel, ami a madarak kedvelt elesége. Napos vagy félárnyékos helyere ültessük, talajra nem igényes, savanyú vagy meszes talajban is jól érzi magát, közepes vízigényű növény.
Viburnum tinus
 • Japán varázsmogyoró (Hamamelis mollis)
  Virágzási ideje: január-február-március. Különleges, illatos, sárga pomponszerű virágzata nagyon korán, tél végén megjelenik az ágakon, színes lombozata pedig ősszel díszíti a kertet. Napos vagy félárnyékos helyre, laza, savanyú talajba ültessük, óvatosan metsszük! hagyjunk neki teret a növekedéshez, így lesz igazán mutatós a kertben! Korai virágzását az alá ültetett hagymás virágzókkal emelhetjük ki, sárga, bohókás virágai alatt kimondottan jól mutatnak a csoportosan ültetett lila krókuszok vagy fürtös gyöngyikék.
Hamamelis mollis
 • Liliomfa (Magnolia)
  Virágzási ideje: március-április. 3-5 méter magasra növő, szélesen terebélyesedő, lombhullató cserje. Gömbölyded, laza koronát fejleszt, a földhöz közel ágazik A liliomfák különlegessége, hogy a növény még a levelek megjelenése előtt virágba borul, így a gyönyörű, tenyérnyi nagyságú virágok a még éppencsak éledező kertben elkápráztatják az arra járókat. A bimbók már ősszel megjelennek az ágakon, áttelelnek a fán, majd kora tavasszal megduzzadnak és szépen kibomlanak. Legdúsabban a rózsaszín fajták virágoznak, éppen ezért ezek a legelterjedtebbek hazánkban is. A magnóliát napos, tágas, világos helyre ültessük! Ha gyönyörű, dúsan virágzó bokrot szeretnénk, ültetéskor bőven lássuk el rhododendron virágfölddel, és évente 3 alkalommal locsoljuk meg keserűsóval és rhododendron táppal!
  Örökzöld változata a Magnolia grandiflora fényes, nagy, húsos levelei egész évben díszítik a kertet, illatos, nagy, porcelánszerű, illatos virágai májustól egész ősz végéig folyamatosan nyílnak.
Magnolia
 • Aranyvessző (Forsythia)
  Virágzási ideje: április. Könnyen nevelhető, hazánkban fagytűrő, felálló ágrendszerű, lombhullató cserje, akár 2-3 m-re is megnőhet. Tavasszal, virágzás után érdemes az idősebb ágakat eltávolítani. Gyönyörű, élénk sárga virágait közvetlenül a vesszőkön neveli, még a levelek megjelenése előtt borul virágba. Talaj iránt nem igényes, betegségre nem hajlamos, közepes vízigényű cserje. Egyedüli bokornak vagy sövénynek nevelve is gyönyörűen mutat a kertben, vagy az utcán.
Forsythia
 • Babarózsa (Prunus triloba)
  Virágzási ideje: április második fele. A babarózsa különlegesen dúsan tömött, dupla szirmú virágait közvetlenül a vesszőkön hozza, teljesen beborítva a hosszú hajtásokat. Gyönyörű látvány a kora tavaszi kertben, manapság törzsre oltott kis fácskaként is találkozhatunk vele a kertekben. Virágzás után érdemes kissé visszametszeni, hogy következő évben még dúsabb virágzásban gyönyörködhessünk. Világos, szellős, napos vagy félárnyékos helyre ültessük, hagyjunk helyet neki a növekedésre! A tavaszi és őszi lemosó permetezést ne hagyjuk el, mert bár nem fogékony a betegségekre, a monília néha megtámadhatja. Laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük!
Prunus triloba
 • Pompás japánbirs (Chenomeles speciosa)
  Virágzási ideje: február-március. A díszbirs alacsony, 2-3m magasra növő cserje, közkedveltségét leginkább a korai, mutatós, szabályos virágainak köszönheti. A piros vagy lazacszínű virágok enyhébb teleken már februárban is megjelenhetnek közvetlenül az ágakon. Napos vagy félárnyékos helyet, savanyú talajt kedvel. Kimondottan jól mutat aranyvesszővel együtt ültetve. Közepesen vízigényes növény, kertekbe vagy utcára ültetve is közkedvelt cserje hazánkban. Nem összetévesztendő a Chaenomeles japonicával, ami csak 1m magasságúra nő! A két fajta keresztezéséből létrejött Pompás japánbirs (Chaenomeles x superba) áprilisban virágzik és 1,5m magasságúra nő. Egyedülálló bokorként vagy sövénynek nevelve is jól mutat a kertben, tüskés ágrendszere miatt az utcafrontok kedvelt korai virágzó cserjéje is.
Chenomeles speciosa