Egyre kedveltebb növény hazánkban az élénk, óriás virágzatával szemet kápráztató Rhododendron, vagy magyar nevén Havasszépe, Hangarózsa. Nevét a görög rodón (rózsa) és dendron (fa) kifejezések után kapta. Linné azonban átkeresztelte a növény fajtát azelának, mondván, hogy se nem rózsa, se nem fa ez a különleges növény.
Ma azáleának a szobában nevelhető nem fagytűrő típusokat nevezzük, a kertbe ültethető, nagyobb cserjének nevelhető fajtákat a kertészeti körökben Rhododendronként ismerjük.

Leon_Wyczółkowski_-_Różowe_azalieEredetileg a Távol-Keletről származik, de napjainkra különleges virágzatának köszönhetően jóformán egész Európában és Észak-Amerikában ismertté és kedveltté vált.
England_Gardens_484361Elsősorban a hűvösebb, párás helyeket kedveli, ahol a tél sem túlságosan zord. Ha a világ legcsodálatosabb példányaira vadászunk, nem véletlenül az angliai és Írországi területeken kell keresgélnünk.
Rhododendron_wardii_var_puralbumSzerencsére Magyarországon is megteremthetjük számukra a megfelelő klímát és talajt, így otthon is gyönyörködhetünk csodás virágözönjükben.

Virágzó havasszépék a Jeli arborétumban

Itthon a legnagyobb Rhododendron-gyűjteményt a Jeli Arborétumban csodálhatjuk meg, Szombathely közelében. A fehér nagyvirágútól az illatos sárga fajtán át a kis piros, vagy az óriási pink virágún át jóformán minden fagytűrő típusát megtalálhatjuk.

Hová ültessük?

 

A Rhododendronnak a kert árnyékosabb területén keressünk helyet. A bokor akár 2-5m magasra is megnőhet, tehát hagyjunk neki lehetőséget, hogy igazán nagyra nőhessen! Így a kert igazi ékessége lesz, legfőképp a május végi, júniusi időszakban. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon nagyra nőjön, nyugodtan vissza lehet majd metszeni.

 

Milyen talajba ültessük?

 

Mint az örökzöldek nagy része, a Rhododendron is a savanyú, (pH4,5-5,5) erdei, tőzeges talajban érzi jól magát. A meszes, kötött talajban nem tudja felvenni a számára szükséges vizet és tápanyagot. Ezért ültetéskor Rhododendron virágföldet tegyünk az ültetőgödrébe! Minél több jó minőségű földdel látjuk el, annál könnyebben gyökeresedik be, és annál szebben fog növekedni, virágozni a kertben. Tavasszal és ősszel lássuk el egy kis savanyú tőzeggel, vagy savanyítsuk a talaját keserűsóval!

Teraszon is tartható?

Természetesen a Rhododendronok dézsás növényként is teljesen biztonságosan tathatók a kertben. Fagyálló növénytartóba ültessük, amiből a fölösleges víz ki tud folyni! A megfelelő vízellátásról ugyanúgy gondoskodni kell, mint bármelyik cserépben, vagy balkonládában tartott növénynél, egyéb különleges tennivaló nincs vele. Télen vigyázni kell, nehogy a gyökere átfagyjon! Minél nagyobb dézsában tartjuk, annál jobban érzi magát. Télire a kaspót érdemes betakarni, téliesíteni, és védett helyre (naposabb, kevésbé fagyzugos fal mellé) vinni Rhododendronunkat. A napsütötte téli napokon kissé öntözzük meg, nehogy kiszáradjon a talaja!

Mennyit öntözzük?

 A Rhododendron vízigényes növény, nem tűri a szárazságot a Ezért érzi jól magát a fenyvesekben, hűvösebb párás helyeken. A szárazabb nyarakon rendszeresen ellenőrizzük, elég nedves-e a talaja, vagy takarjuk fenyőkéreggel a tövét! Rendszeres vízellátásáról mo9ndenképpen gondoskodunk otthon! Jobban szereti a lágy esővizet, a túl kemény víz gyakran sok meszet tartalmaz. Ha van esővízgyűjtőnk, érdemes abból öntözni.

Mennyi tápanyagot kapjon?

Tavasszal érdemes Rhododendron táppal ellátni a dús, szép virágzás érdekében, ősszel pedig meghálál egy kis biohumuszt, komposztot, vagy őszi trágyát. Így egészségesebb, ellenállóbb lesz a téli fagyokkal szemben. Ha tavasszal túl sok eső esik és a levelei kissé kifakulnak, nem lesznek elég „haragos zöldek”, lombtrágyaként Wuxalt adhatunk neki. Tipp: az elvirágzott részeket ki kell törni, mert bimbót jövőre csak a többi hajtáson hoz.