Amennyiben szeretnénk jövőre már szőlőt csemegézni a kertből, ne késlekedjünk! Most ültessük el! Az őszi ültetés ideje igencsak rövid, minden az időjárástól függ. Ősszel lombhullás után a legjobb új növényt, gyümölcsfát, díszfát ültetni, mert a növény ilyenkor pihenő stádiumban van, nem kell a lombozattal foglalkoznia, könnyebben gyökeresedik. Kora tavasszal a talaj melegében hamar tud hajszálgyökereket növeszteni, így mondhatni, hogy egy évvel idősebb fánk lesz mintha tavasszal kezdenénk gyümölcsfát keresgélni a kertészetekben.

Ráadásul ha okosak vagyunk, kikapunk valami jó kis akciót amellett, hogy megspóroljuk a minden évben esedékes éveleji áremelkedést is. Ne késlekedjünk hát!

Szőlőültetési tippünk:

1.Olyan fajtát válasszunk, ami a helyi talajtipust, szélsőséges időjárási viszonyokat jól viseli, a környékre jellemző betegségeknek ellenáll. Kérjük ki szakember, hozzá értő eladó segítségét!
 
2. A szőlőt mindenképpen napos helyre ültessük! Egész nap érje a nap reggeltől estig! Laza, homokos talajban érzi magát a legjobban, ezért a kötött talajunkat mindenképpen lazítsuk egy kis homokkal, vagy laza tőzeggel! 
 
3.Ültetés előtt pár órára áztassuk be növényünk gyökerét egy vödör vízbe. Azonban semmiképpen se hagyjuk 2-3 óránál többet vízben állni! 
 
4.A kiásott gödrünkbe szintén öntsünk fél vödörnyi vizet. Várjuk meg, míg a nagyját beszívja a talaj.
 
5.Ne felejtsük el jó minőségű, tápdús virágfölddel ellátni új szerzeményünket! Egy kis szarvasmarhatrágya, vagy Cofuna hozzáadásával megalapozhatjuk a gyors begyökeresedést, a jövő évi erőteljes, egészséges növekedést, és a bővebb terméshozamot. Fontos! A trágyát keverjük a helyi talajjal és a laza virágfölddel, nehogy a gyökeret megégesse az erős trágya! A gyökér ne érintkezzen közvetlenül a trágyával!
 
6.Közvetlenül a gyökérhez tegyünk Gyökéritatót, ez segít növényünknek a jobb vízfelhasználásban. A gyökéritató Alginitből készül, ami egyúttal természetes tápanyaggal látja el növényünket. Symbivit hozzáadásával elősegítjük a hasznos baktériumok és gombák elszaporodását a gyökérzeten, ezáltal a fa éveken keresztül egészségesebb, ellenálóbb lesz.
 
7.Szőlőnket  helyezzük az ültetőgödörbe, töltsük fel földdel az oldalát, majd kissé öntözzük be! 

7+1 Én otthon a jobb talajszerkezetért plusz Alginitet és Humin Power G-tis tettem a szőlő alá, így több éven keresztül biztosítottam a megfelelő tápanyagellátást.