Kiváló tulajdonságokkal rendelkező talajjavító kőzet


MI AZ ALGINIT?
A Balaton-felvidéken bányászott, kiváló tulajdonságokkal rendelkező talajjavító kőzet. A Kárpát-medencében 3-5 millió évvel ezelőtti vulkáni kitörések után kialakult krátertavak vizében a kioldott mikroelemekből, ásványi sókból, az elhalt algák és állati, növényi szervezetekből keletkezett. Igen magas humusz-, agyag-, és ásványi anyag tartalmú palás szerkezetű kőzet.

MI AZ ÖSSZETÉTELE?
Szerves és szervetlen anyagokban rendkívül gazdag. Az alginitben eddig 64 makro- és mikroelemet mutattak ki.
25% humusztartalom, 15% körüli mésztartalom, oldható állapotban lévõ nitrogén, kálium és foszfor, kalcium, montmorillonit (agyagásványok, melyek a nagy mennyiségű víz megkötését teszik lehetővé) jellemzi. Kémhatása enyhén lúgos: 7,15 – 7, 78 pH közötti.

MILYEN TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZIK?
Alkalmazásával megoldhatók azok a talajjavítási feladatok, amelyeket korábban kémiai-, fizikai módszerekkel, szervesanyag utánpótlással oldottunk meg.
Javítja a talaj szerkezetét: a humusz, az agyag és a mész által szemcsés, morzsalékos szerkezetűvé alakítja azt.
Javítja a vízgazdálkodást: 1 kg alginit 1,3 -1,7 l vizet képes megkötni, megtartani és a növények számára fokozatosan átadni, így a növények víz- és tápanyagellátása egyenletessé válik.
Javul a talaj víz- és tápanyag-szolgáltató képessége:csökkenthető vagy elhagyható az öntözés.
Javul a talaj hőgazdálkodása.
Javítja a savanyú talajokat: mert mésztartalma csökkenti a talaj pH értékét, ezzel pedig biztosítja a mészpótlást.
Javítja talajaink termőképességet: a talajérettséget a talajlakó élőlények biológiai aktivitásának erőteljes növelésével.
A növények egészségesebbek, ellenállóbbakká válnak általa.
Koraiságot eredményez: hamarabb virágzik és érlel termést a növény.
Mivel környezetkímélő anyag, az organikus gazdálkodás egyik potenciális vezető készítménye.

HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI
Egyszeri ajánlott adagja már az első évben 20-30%-al növeli a talaj termékenységét, korábbi érést, jobb minőséget eredményez. Agyagásványai által a műtrágya jobban hasznosul. Csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását. Hatását 4-6 évig fejti ki. Indító tápanyagként több mint 10 éve kiváló eredményekkel használják a szőlő- és gyümölcstelepítéshez. A vizsgálatok, kísérletek szerint a termés mennyisége a szőlőnél 14%-kal növekedett, a cukorfok 2-3%-kal emelkedett. Az alginittel javított talajokon nevelt növények a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenállóbbak voltak. A virágzás és érés hamarabb következett be. Mivel az alginit természetes anyag, korlátlan ideig eltartható, túladagolni nem lehet, nem okoz perzselést vagy káros hatást nagyobb dózis használata esetén sem. Talajokhoz 1-5 kg/m2 mennyiségben adagolva alkalmazható.
Ajánlott mennyiség
Zöldségtermesztés talajba bedolgozva 2-5 kg/m2
Szabadföldi termesztés teljes felületkezelés
Fóliás hajtatás magvetésnél takaróföldbe keverve 5-15 %
Palántázás előtt talajba bedolgozva 2-3 kg/m2
Gyümölcstermesztés ültetőgödrönként 3-4 évenként felületre szórva majd talajba dolgozva 2-5 kg/m2
Szőlőtermesztés ültetőgödrönként 3-4 évenként felületre szórva majd talajba dolgozva 2-5 kg/m2
Cserepes- és dísznövénytermesztés termőközeghez keverve 15-20 %

MIRE ALKALMAS MÉG?
Szuszpenziós permetezés
Az őszi alginites lemosópermetezés növényvédő hatású, elősegíti a fák áttelelését. A tavaszi lemosópermetezéssel megtisztítjuk a fákat a kártevőktől, növeljük ellenálló-képességüket rügybontás előtt. A vegetáció alatti alginit szuszpenzióval történt permetezése hatására nõ a levelében a magnézium, mangán, vas, réz és cink mennyisége. Ízletesebbek lesznek a gyümölcsök, kalcium szintjük magasabb (almásokban), eltarthatóságuk jobb lesz. Felére csökkentheti a szükséges permetezések számát, csökkenti a peronoszpórafertőzés esélyét, mértékét.
• Hígtrágya komposztálás
Hígtrágyával komposztálva magas hatóanyag-tartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. 4-8 hét alatt földnedves, morzsalékos, szállítható, kiszórható trágyát kapunk.
• Állattartás, szagtalanítás
Juh-, szarvasmarha-, ló-, sertés- és baromfiistállókban végeztek kísérleteket. Eredmények: Nagy adszorpciós képessége miatt hatásosan megköti az istállókban keletkezett szagokat, csökkenti a légtér kéndioxid-, ammóniaszintjét. 1 kg alginit 8-10 g ammóniát képes megkötni. Heti 0,1 kg/m2 őrölt alginitet az alomra szórva 450 mg/1000 l-ről 150 mg/1000 l-re csökken az alom szennyeződése. Tartós használatával az alom feldúsul, értékesebb trágyához jutunk. Háziállatok almába, baromfi ketrecbe alginitet szórva az állatok fejlődése kedvezőbb, a tojás nagyobb, héja erősebb, sárgája szebb, csökken a kannibalizmus.
• Környezetvédelem
Mindenféle vegyszer és kemikália nélkül bányászati anyag, semmiféle káros, fitotoxikus hatása nincs, megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Tápanyagmegkötő képessége miatt csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását.
• Gyógyászatban, kozmetikumként
Izületi-, reumatikus- illetve sportbetegségek gyógyítására gyógyiszapként, iszappakolásként, a gyógyiszapokkal ellentétben könnyen kezelhető reumakenőcs (algalit) viszér, pikkelysömör esetében, bőrregenerálásra, kondíciónövelés céljából sikerrel alkalmazták a Balaton környékén élők.
Gyógyhatású üdítőitalok alapanyaga (AMBRÓZIA) .

 

Képek forrása:

By Knoll József (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

By Knoll József. (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons