Gondolkodjunk előre, előzzük meg a bajt!

“Növényvédelem- általában mikor ezt a szót meghalljuk, megrémülünk.

Pedig sokkal egyszerűbb dologról van szó, mint azt első hallásra gondoljuk. Minden kerttulajdonosnak tudnia kell, hogy növényei ápolást igényelnek. Ebben semmi különös dolog nincsen, hiszen élőlényekről van szó. Akárcsak nekünk, nekik is megvannak a saját életfolyamataik. Megtermékenyítés után embrióként kezdik az életüket, majd önálló életet folytatnak, lélegeznek, táplálkoznak. Majd elöregszenek és elpusztulnak.

Életük során sokmindennel meg kell küzdeniük, akárcsak nekünk: például az influenza: idénybetegség. Általában felkészülünk rá. Már jó előre vitaminokat szedünk, beoltatjuk magunkat. Így van ez a növényeknél is. A betegségek és kártevők ugyanúgy jelen vannak, mint az embereknél.

Ha ismerjük a kertünket fenyegető betegséget, előre tudunk gondolkodni és meg tudjuk előzni a bajt.

Számos módszer áll rendelkezésünkre az előrejelzésben. Például csapdázással megfigyelhetjük őket, és a megfelelő időben tudunk védekezni ellene. Ezzel is időt takarítunk meg magunknak. Ha tudjuk, milyen gomba vagy baktérium jelent meg az előző években, ne reménykedjünk, hogy idén elkerül bennünket. Biztosan jelen van, és meg is fogja mutatni magát. Ezekhez a típusú betegségekhez jó tudnunk a károsító életformáját. Máris sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. Ugyanis e betegségeket általában akkor észleljük, mikor már olyan fejlődési stádiumban van, mikor jelentős védekezést már nem áll módunkban véghez vinni. Ilyen a jól ismert monília, vagy az őszibarackot károsító tafrinás levélfodrosodás, vagy akár a paradicsomunkat gyorsan megsemmisítő paradicsomvész.

Általánosan elmondható, hogy a betegségeket okozó gombás, baktériumos megbetegedéseknél már a megjelenés előtt védekezni lehet.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egy permetezéssel nem tudjuk megoldani a problémát. Ha már itt a fertőzés, ugyanúgy kúraszerűen kell eljárnunk, mint ahogyan háziorvosunk előírja nekünk egy megbetegedéssel kapcsolatban: “…egy hétig 3*1 tabletta…”.

A jó kertész tudja, hogy egy permetezés nem permetezés, két permetezés fél permetezés, három permetezés egy permetezés. 🙂

Kertünk növényei is ugyanúgy működnek, mint mi. Minél egészségesebbek, annál jobban ellenállnak a betegségeknek.

Ezért az alapoktól kell kiindulnunk. Először is: egy növény telepítésénél a kiváló minőségű táptalaj rengeteg problémától kíméli meg növényünket és bennünket is a későbbiek során. A növény – élete során- sok-sok tápanyagot használ fel ahhoz, hogy mi a legszebb formájában gyönyörködhessünk. A természetben viszont nincsen készenlétben az a rengeteg tápelem, amelyet kultúrnövényünk igényel. Hogyha az elhasznált tálanyagot nem pótoljuk, kedvencünk legyengül, megcsúnyul, és a betegségek könnyebben megtámadják.

Manapság házikertünkben olyan kultúrnövényeket tartunk, amelyek nemesítés során kapták meg azon tulajdonságokat, melyekkel nekünk kedveznek. Általában betegségekre fogékonyabbak, mint vad rokonaik. Éppen ezért ma, Magyarországon védekezés nélkül nem lehet fenntartani egészséges, szép kertet.
A kép forrása: By Wiliwili Hawaiian plants (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons