Kertjeink egyik legkedveltebb nyári dísze.

Két-három tő rózsával egyszerre tehetjük kertünket elegánssá és kedvessé.

Rózsa tippjeink: (…hogy rózsánk szépen virágozzon.)

 

Angol rózsa

Park rózsa

Mini rózsa

Futó rózsa

Talajtakaró rózsa

Bokor rózsa

 

A konténeres rózsa ültetéséhez a legmegfelelőbb időszak a tavasz és az ősz. Mire figyeljünk ültetéskor?

A rózsaápolás 6 titka:

1. Megfelelő hely kiválasztása: laza, jó vízáteresztő-képességű földben, napos helyen lesz rózsánk igazán gyönyörű. Tehát mindenképpen a kert egyik napsütötte területét válasszuk ki számára. Mivel Nagykovácsi klímája elég ingadozó, ezért itt az sem árt, ha nem reggeltől estig éri a tűző napsütés rózsánkat, hanem egy kissé árnyasabb, de meleg helyen van.

2. Helyes ültetés: a konténerben alaposan öntözzük meg új növényünket. A bokor rózsatövek általában egymástól 60-40 cm tőtávolságra legyenek. Ássunk neki egy, a cserép méreténél 2-szer nagyobb gödröt. Töltsük meg félig vízzel, várjuk meg, amíg a talaj nagyrészt beszívja azt. Ezután fele rész szarvasmarhatrágya, fele rész laza virágföld keverékével töltsük meg gödrünk alját. ( Mivel a nagykovácsi talaj sok vizet és sok tápanyagot tart meg, a legjobb, ha a helyi talajt is egyharmad arányban hozzákeverjük. Így 1/3 szarvasmarhatrágya, 1/3 virágföld, 1/3 kerti talaj lesz az arány.) A növényt úgy ültessük el, hogy az oltás helye ne kerüljön a talajszint alá. 1-2 ujjnyival fölötte legyen. Ellenkező esetben a nemes rész legyökeresedik, és az egész oltás értelmét veszti. Szaknyelven “lelép a nemes az alanyról”. A rózsatő körül alakítsunk ki tányért ( átmérője körülbelül 40 cm legyen ), és alaposan öntözzük meg a növényt. A  földfelületet érdemes lomb- vagy fenyőkéreggel betakarni.

       
       

3. Öntözés: Az  időjárástól függően 5-12 naponta 8-10L/ tő vízzel locsoljuk meg rózsáinkat! Lehetőleg a reggeli órákban locsoljunk, úgy, hogy a víz fel tudjon szívódni a talajba, mielőtt az nagyon átforrósodna! A leveleket ne öntözzük rendszeresen, mert ezzel elősegítjük a gombás fertőzések kialakulását.

Tippünk: A nyári forróságban mulcsozással takarjuk a töveket, ezzel elősegítjük a vízmegtartást, és óvjuk a gyökereket a túlforrósodástól!

4. Tápanyag-utánpótlás: A jó minőségű konténeres rózsatöveknek egy évig nem szükséges a tápanyagot pótolnunk, mert a termelő telepen hosszú-hatású trágyával látták el. Erről minden esetben bizonyosodjunk meg a kertészetben, kérdezzük meg az eladót! Később azonban mindenképp pótoljuk számukra a talajból elvont tápanyagot- ha azt szeretnénk, hogy szép, üde virágokkal kápráztasson el minket! Tavasszal szarvasmarha-trágyával, később hosszú hatású rózsa tápoldattal, (Substral rózsa trágya, Greenworld rózsatrágya), vagy granulátummal serkenthetjük növényünket dúsabb virágzásra, tehetjük ellenállóbbá a betegségekkel, hideg téllel szemben. Ősszel minimális nitrogén tartalmú, kálium és foszfor túlsúlyos műtrágyát adjunk neki! (Tippünk: őszi gyepműtrágyánkból – Hauert Finish, Substral őszi gyeptrágya, vagy Scotts Pre Winter tápunkból adhatunk tövenként egy-egy maréknyit. Így nem kell külön tápot venni a rózsára, és külön a fűre.) Ha ezt betartjuk, erősítjük rózsáink szöveteit, ezáltal jobban ellenállnak a kórokozók támadásainak és a tél viszontagságainak.

5. Metszés: A metszés ideje tél vége, vagy tél eleje. A lényeg, hogy növényünk „alvó” állapotban legyen. A hirtelen jött márciusi melegben kihajtanak a rügyek, amit a metszésnek feltétlenül meg kell előznie. Túl korai (februári) metszésnél viszont a még erős fagyok károsíthatják a rövid vesszőket. A gyökérnyakból kinövő vadhajtásokat tőből távolítsuk el. 3-4 vázágat hagyunk, a gyenge növekedésűeket  3-4 szemre, a közepes növekedésűeket 5-6 szemre, az erős növekedésűeket 6-8 szemre metsszük. A metszés mindig ferdén történjen, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen. A legfelső  rügy mindig arra nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk. A metszési felületeket kezeljük Fagéllel vagy természetes alapú Biocera sebkezelővel. Metszés után két héttel vizsgáljuk meg rózsatöveinket.  Nézzük meg, hogy minden szem kihajtott-e, és vigyázzunk arra,  hogy minden rügyből lehetőleg csak egy hajtás fejlődjék.  Ha a rügy, amelyre tavasszal metszettünk, nem hajtana ki, az alatta lévő, már duzzadó rügyre metsszük vissza.

Tippünk: Folyamatos virágzásra serkenthetjük rózsánkat, ha a nyár folyamán rendszeresen eltávolítjuk az elnyílott virágokat. A virágot lefelé haladva a második öt levélből álló levél felett vágjuk vissza a hajtásokat. Legkésőbb a legalsó fejletlen szemekből kapunk virágot, leghamarabb a virág alatt lévő 2-3 szemből. Elvirágzás után, – ha azonnal visszametsszük a rózsatövet,- nem késik a második virágzás. A termelők mindig viszonylag mélyebben vágják vissza, mert akkor igaz, hogy később lesz rajta virág (1-3 héttel), de az sokkal erőteljesebb, nagyobb és szebb lesz.

Tehát: ha hamarabb szeretnénk virágot, gyorsan kevesebbet, ha nagyobb virágokat szeretnénk, akkor mélyebben metsszünk!

 
     

6. Növényvédelem: Nem is olyan rémisztő! Sajnos a rózsákat is  megtámadja a lisztharmat, a rózsarozsda, diplokarpon (ez az a fekete foltosodás, ami most károsít a legjobban), szürkerothadás, mozaik vírus vagy a levéltetű. Nem kell  megijedni! Egy-két permetezéssel mindez könnyedén megoldható. Lisztharmat ellen Thiovitot, rozsda ellen Dithane-t javaslunk. Alfa-Solo vagy Score gombaölő mindkettőt helyettesítheti. Erős levéltető fertőzés ellen Mospilan, ha csak kezdődő fertőzést látunk, elég a Karate, vagy Decis.

Tippünk: A permetlébe öntsük egy kis tápoldatot (pl. Wuxal ), ezzel növeljük rózsánk ellenállóságát. A permetezés legnagyobb hatása akkor van, ha preventíven alkalmazzuk,  – főleg a gombák ellen. Lemosó permetezés mindenképpen javasolt pl. Bordóilé+kénnel, VegesoleReS-sel.

Téli ápolás
A rózsatöveket késő ősszel kupacoljuk fel olyan magasan, hogy a szemzés fölött 10-15 cm magasságban takarja a föld, és 1-2 szem is a talaj alá kerüljön. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat  lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek,  egyharmad részüket vágjuk vissza. Tavasszal a felkupacolt föld által kialakított árkot töltsük meg szarvasmarhatrágyával, majd a kupac földet húzzuk rá. Hogyha a kupacot leszedjük, és azt vesszük észre, hogy a nemes alany gyökereket eresztett az oltás fölött, ezeket a kis gyökereket vágjuk le! Nagyapáink is így csinálták.

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>