Végre közeledik a várva-várt tavasz, egyre több a napsütéses órák száma. Szép lassan éledeznek növényeink, kikandikálnak a föld alól a hóvirágok, krókuszok. Jelzik számunkra, hogy ne késlekedjünk, amint jó az idő, irány ki a szabadba!

FAGYMENTES NAPOKON nyugodtan MEGMETSZHETJÜK fáinkat. A keletkezett sebeket még aznap kenjük be Fagéllel vagy Biocera fesebkezelővel. Látni fogjuk, hogy a szer hamar beszívódik, ezért nyugodtan kenjük be vastagon a felületet, hogy megvédjük növényünket a sérülésen keresztül beférkőző kórokozóktól.
Metszés után a metszőollónkat, fűrészünket, ágvágónkat érdemes fertőtleníteni, hogy ne vigyük át egyik fáról a másikra az esetleges betegségeket. Ilyen például a leginkább a kajszit, cseresznyét, meggyet támadó “monília”, vagy közismertebb nevén “tűzhalál”.

Tippünk: ha moníliás fánk van otthon, ezt a fát metszük meg utolsónak, így kisebb az esélye a fertőzésnek. ( A fertőtlenítés nagyon egyszerű: Hypós, vagy enyhén Domestosos vízbe 5-10 percre áztassuk be szerszámunkat. )

LEMOSÓ PERMETEZÉST a metszés után végezzük, fagymentes időben. Sötétedés előtt 1-2 órával jó ha végzünk a művelettel, mert ez esetben még van ideje megszáradni a permetszernek az éjszakai fagy előtt. Mivel permetezzünk? Például: Bordóilével, Olajos rézkénnel, Rézkénnel, Vegesollal.
Télvégi lemosó permetezésről részletesen itt olvashat

Február a palántázás hónapja!

Nagykovácsiban a tél mindig kicsit tovább tart, és előbb ér ide, mint Budapest egyéb területeire. Nem véletlen a közeli Hűvösvölgy elnevezés. 🙂
Emiatt azonban gyakran a gondosan nevelgetett paradicsomunk, paprikánk, egyéb zöldségfélénk nem tud beérni, és ősszel hiába szurkolunk az utolsó napsugaraknak, már nem elég erősek ahhoz hogy “bepirosítsák” termésünket.
…de szerencsére a palántázással időt nyerhetünk. Májusban nem a magot vetjük veteményesünkbe, hanem az otthon nevelgetett erős, szép palántánkat. Ezzel akár 2 hónapot is nyerhetünk, és időben szüretelhetjük zamatos zöldségünket.

A PALÁNTÁZÁSHOZ NEM SOK MINDENRE VAN SZÜKSÉGÜNK

  • vetőmag
  • palántázó edényke (pl. szaporítótálca)
  • palántaföld
  • világos ablak

A palántázásról bővebben itt olvashat!

oszikerteszkedes