MOST ÜLTESSÜK EL A TAVASSZAL VIRÁGZÓ HAGYMÁSOKAT!

Miket ültessünk ősszel?

Az őszi kerti teendők közül leginkább a hagymás virágzók ültetését várjuk A tavasszal virágzó hagymások ültetési ideje szeptember, október (fagymentes időszakban a novemberi napok is). Érdemes mihamarabb gondoskodnunk elültetésükről, hogy a kikelet első hírnökei vidám színeikkel köszönthessenek bennünket akár már a hó alól kikandikálva is. Minden kora tavasszal virágzó hagymás- és gumós növényt ősszel kell ültetni. Szinte mindenki ismeri a tulipánt, nárciszt, hóvirágot, fürtös gyöngyikét, jácintot, krókuszt, de most kell elültetni néhány liliomfélét, íriszt, és a díszhagymákat is. A szeptemberi napoktól már telepíthető az illatos frézia, a tőzike, a szellőrózsa és a kerti ciklámen.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Mindig nézzük meg a hagyma minőségét! Csak egészséges, hibátlan hagymát vásároljunk, és vegyük figyelembe, hogy minél nagyobb a gumó, annál nagyobb lesz a növény virágja is! Ősszel ne vásároljunk fagyérzékeny fajokat, csak télállókat! Hogyha nem vagyunk biztosak, melyek az ősszel ültethető hagymások, kérjük szakértő eladó segítségét. Csak olyan webáruházból vásároljunk hagymásokat, ahol kérhetünk segítséget – akár telefonon, akár e-mailen! A jácint ültetésekor használjunk kesztyűt, mert a hagyma olyan anyagot tartalmaz, amitől az arcunkhoz érve egész nap vakarózhatunk!

Virághagyma-Tippek

A hagymás, gumós növények csoportosan ültetve érvényesülnek igazán. A páratlan számú növény mindig harmonikusabb képet ad, mint a páros. Minden hagymát, gumót két-háromszor olyan mélyre ültessünk, mint amekkora maga a hagyma!         Vegyük figyelembe az egybeültetett fajok magasságát, virágzási idejét, egyéb tulajdonságait, így varázslatos kompozíciókat állíthatunk össze! A Fritillaria (császárliliom) például gyönyörű megjelenése mellett vakondűző tulajdonsággal is rendelkezik. Óriási virágai mellett zöld lombozata sokáig dísze marad a kertnek.    

Most védekezzünk a kártevők ellen!

A pajorok a gondosan elültetett hagymákat teljesen tönkretehetik, ezért ültetéskor védekezzünk talajfertőtlenítővel! Ha Artis vagy Bora készítményeket használunk erre a célra, a hasznos baktérium- és gombakészítményeket megkíméljük a talajban, azok pedig segítenek nekünk a növényt egészségesen tartani. Hagymásaink jobban fognak gyökeresedni, üdébbek, szebbek lesznek. A kerti talaj iránt nem túl igényesek hagymás növényeink, de a jó vízelvezetésről mindenképp gondoskodjunk! A túlságosan kötött talajt a hagyma alatt egy maréknyi laza virágföldbe kevert kaviccsal, homokkal, vagy kókuszrosttal lazíthatjuk. Gyökéritató használatával egyúttal tápanyaggal is ellátjuk és dúsabb virágzásra serkentjük növényeinket. Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy egyes virághagymák évről-évre lejjebb vándorolnak a talajban, így lassan el-eltűnnek kertünkből. Ezt a folyamatot szintén megelőzhetjük ültetőkosár használatával, egyúttal megakadályozzuk a kósza pocok, és egyéb rágcsálók kártételét hagymás virágzóinkban. Kellemes kertészkedést kívánunk! Latinkert Kertészet és Webáruház 2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 14. info@biokertapolas.hu     06 26 389 632 www.biokertapolas.hu

megnézem a boltban