MIT IS JELENT EZ, ÉS MIRE KELL FIGYELNÜNK?

Mint környezettudatos kertbarátok, a legtöbben igyekszünk csöpögtetéssel, öntöző rendszerrel megoldani a növények vízellátását kertünkben. Azonban az elmúlt napokban egyre több kérdés, levél, fotó érkezik hozzánk kókadozó, megperzselődött növényekkel.

MÉGIS, MI TÖRTÉNIK A KERTEKBEN?

Amikor sokáig nem esik csapadék, a talaj kicsit szárazabb a szokásosnál, még öntözőrendszer mellett is. Ez egy átlagos nyári, 15-25C° közötti levegőhőmérsékletnél nem jelent óriási stresszt a növénynek, mert a levélzetben, zöld részekben a szövetek tartalékolnak némi vizet a növény számára.
A tartós hőséggel párosuló szárazság azonban a levegő páratartalmának csökkenését eredményezi. Légköri szárazságról akkor beszélünk, amikor a hőmérséklet meghaladj a 25C°-t, és a levegő páratartalma 40% alá esik. Ilyenkor hiába nedves a talaj, a növény már nem tudja felvenni a számára szükséges vízmennyiséget.
Ha a tartós szárazság miatt a talaj nedvességtartalma is nagymértékben csökken, a növény már nem tudja ellensúlyozni a hőség miatti heves párolgást. Emiatt a levelek elkezdenek kókadni, pöndörödni, majd elsárgulva lehullanak. Egyes növényeken perzselés nyomok kezdenek jelentkezni, majd az egész levél lehullik.
Leghamarabb a lágyszárú növényeken, virágoskertben, veteményesben láthatjuk a jeleket, de a gyümölcsfák, bokrok is jelzik számunkra, hogy „szomjasak”. Örökzöldeknél a tünetek később jelentkeznek, viszont sajnos a legtöbb esetben a folyamat már nem visszafordítható.

 

MIT TEHETÜNK?

Bár minden vásárlónkat óva intünk attól, hogy a növények levelét öntözzék, ez az időszak kivételt jelent! Tartós kánikula esetén késő este –amikor a nap már lement, és a levegő kissé lehűlt,- alaposan lássuk el kertünket egy kellemes „nyári esővel”!
AZ ÖRÖKZÖLDEKET több (8-10) vödörnyi vízzel lássuk el (én egy nagyobb fenyőt kb. 5 percig öntöztem slaggal), és a teljes felületét alaposan zuhanyozzuk meg!

A GYÜMÖLCS- ÉS EGYÉB LOMBOS FÁK, BOKROK is kapjanak pár vödörnyi vizet és egy alapos zuhanyt! A sziklakert talajából a víz nagyon könnyen elillan, így ott még fokozottabban, figyelmesebbe járjunk el! Főként, ha örökzöldek is vannak benne.
A tavaly ősszel és az idei évben ÚJONNAN ÜLTETETT NÖVÉNYEINKET is alaposan öntözzük meg, nehogy kiszáradjanak!
A mezőgazdaságban a légköri szárazság és az aszályos időszakok súlyos anyagi veszteséget jelenthetnek, akár egész szántóföldnyi területek veszhetnek kárba.

SZERENCSÉNK VAN, nekünk „csak” egy kertnyi területet kell megmentenünk, ne sajnáljuk hát tőlük a vizet, segítsünk nekik átvészelni ezt a pár napot, hetet! A gondos kertbarátoknál ilyenkor a madarak, sünök, és más hasznos kis állatok is megjelennek a számukra kincset érő vízért. Gondoskodjunk róluk!
Megfelelő mennyiségű víz mellett Amalgerollal, vagy Wuxal Ascofollal is elláthatjuk növényeinket. Segít a tápanyaghiány megelőzésében. Az algakivonat és a tápanyagok segítenek átvészelni a növény számára stresszt jelentő időszakokat, segítik a tápanyag hasznosulását, a virágzás- és termés fokozását.

Az esti, vagy kora reggeli locsolással lehűtjük a környezetünket, és még mi is jobban érezzük magunkat a hűsítő permet mellett.

Kellemes nyári hűsölést kívánunk!

megveszem2_v05e

 

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>