Lemosó permetezést kora tavasszal és késő ősszel is érdemes elvégezni.

A kora tavaszi tennivalók között az egyik legfontosabb a télvégi lemosó permetezés. A tavaszi lemosó permetezés fő célja a növények fertőtlenítése és az áttelelő kórokozók, kártevők gyérítése. Ha jól megválasztott növényvédő szerrel, szakszerűen elvégeztük a lemosást a vegetációs időszakban, lényegesen kevesebb kórokozóval, kártevővel számolhatunk. Így kevesebb növényvédő szert kell felhasználni később, ami olcsóbbá teszi a kertünk ápolását, emellett kevesebb vegyszer hatóanyag-maradék kerül a szervezetünkbe és természetes környezetünkbe.

A lemosó permetezés jelentősége tehát az, hogy nagyon sok megbúvó károsítót – különböző rovarokat, gombákat, baktériumokat – pusztíthatunk el. Emellett erősen megnehezíthetjük aktív támadásukat a kerti szezon idején.

KajsziEgeszseges  
(Baloldali képen egészséges kajszi, jobbra varasodás és monília támadta fa.)

Mielőtt elkezdenénk a lemosást, érdemes néhány feladatot elvégezni:

  1. A tél folyamán fagykárt szenvedett, eltört ágakat távolítsuk el.
  2. Tavaszi metszés: a permetezés előtt végezzük el, így kevesebb növényvédő szerre lesz szükségünk.
  3. A 2 cm-nél nagyobb átmérőjű metszési felületeket zárjuk le Biocera vagy Fagél fasebkezelő szerekkel. Ezzel gátoljuk a kórokozók bejutását a sebbe, és segítjük a seb gyógyulását.
  4. A törzset és vastagabb ágakat tisztításuk meg az elhalt kéregmaradványoktól. Ezzel csökkentjük a megbúvó károsítókat, és a permetezés sikeresebb lesz.

Mikor végezzük a lemosó permetezést?

  1. A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt ajánlatos elvégezni, mert a károsítók is ilyenkor kezdik meg élettevékenységüket és a meglazult rügypikkelyek alá könnyebben behatolnak a növényvédő készítmények.  A lemosást nagy lémennyiséggel, áztatás-szerűen kell elvégezni, hogy a törzseken és ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen. Mintegy tisztálkodásként – mosdassuk meg bokrainkat, fáinkat. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni. Ugyan a lemosó permetezés lényege, hogy folyjon a növényen a permetlé, azért vigyázzunk, hogy minél kevesebb szer jusson a talajra, mert a talajba jutva a szer a hasznos élő szervezeteket is pusztítja.  Egy „kemény” tél részben elvégezheti a munkát helyettünk, de nem árt, ha segítünk a megelőzésben.
  1. Ősszel, lombhullás után is végezhetünk lemosó permetezést, ilyenkor a még nem elég gyorsan elbújó kártevők ellen igen hatékonyan védekezhetünk. A növények lombtalan állapotában, de még fagymentes időben könnyen hozzáférhetünk a kis kárósítókhoz. Ebben az időszakban merészebben használhatunk olajos szereket, mert nem kell tartanunk a friss rügyek sérülésétől. A szersodródás elkerülése végett száraz, szélcsendes időben permetezzünk, ezzel is növelve a permetszer megtapadásának esélyét. Mivel ezek a szerek mindegyike vegyszer, ezért a velük való foglalkozás alatt védőfelszerelés használata ajánlott.

Fontos! Permetezéskor ne legyen fagyos a levegő (5  ℃ felett). A permetszernek legyen ideje megszáradni (ez körülbelül 2-4 órát vesz igénybe) , ellenkező esetben a növényre fagyva kárt okozhat.

Hogyan döntsük el, milyen szert használjunk?

Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét, és hogy könnyebb legyen a dolgunk, készüljünk fel a vásárláshoz! Mérjük fel pontosan, milyen és mennyi gyümölcsfánk (alma, szilva, körte), illetve bokrunk (eper, egres, ribiszke, kivi) van a kertben, így a szakember meg tudja mondani, mely szert ajánlatos alkalmazni.

(Egészséges és tetvekkel megtámadott rózsa.)

132TetvekRozsa

 

 

 

 

 

 

 

 

A permetszereket hatóanyaguk szerint különböztetjük meg:

A RÉZ főként a gombás, baktériumos szervezeteket pusztítja. Csökkenti a tűzelhalás, monília, tafrinás levélfodrosodás, blumeriellás levélfoltosság (pl.: cseresznye és meggy levélfoltosságát okozó betegség), vesszőbetegségek stb. kialakulásának esélyét. A kórokozók ritkításán kívül a réznek élettani előnye is van. A növény szövetei erősebbé válnak, és a metszés során keletkezett sebek is gyorsabban gyógyulnak. Réz tartalmú szerek: Bordói lé, Champion, Cuproxat, Champ, Rézoxiklorid

A KÉN-t a levéltetvek, lisztharmatgombák és egyéb rovarok ellen alkalmazzuk. Elsősorban a lisztharmat gombák áttelelő alakját pusztítja és atkagyérítő hatása is jelentős. Kéntartalmú szerek: Mészkénlé, Bordói lé+kén, Rézkén, Nevikén. A gombaölő szeres lemosást legkésőbb piros bimbós állapotig el kell végezni, mert később, mikor már az apró levelek, virágkezdemények kibomlanak, a szer megperzselheti a zsenge növényi részeket.

Az OLAJOK főként a rovarok (pajzstetvek, atkák, stb.) ellen hatásos. Az olaj vékony filmréteget von a növényre, ami alatt a kártevők megfulladnak. Olaj tartalmú lemosó szerek: Agrol Plus, Biola, Nevikén

KOMBINÁLT SZEREK: A kórokozók és kártevők együttes irtására a réz + kén + olaj tartalmú szerek alkalmasak. Ha szeretnénk, hogy egyetlen lemosás a legtöbb károsító ellen védje növényünket, használjunk KOMPLEX SZERT. Vegesol eReS, Olajos Rézkén. Vektafid R, Vektafid Ilyen az Olajos rézkén, a Vektafid R, S, Vegesol eReS.

Fontos! Az elmúlt években ÖRÖKZÖLDJEINK körében nagy gondot okozott egy gombás betegség. Javasoljuk, hogy a tuja, leilandi ciprus és egyéb örökzöldjeinket is védjük rezes permetezéssel! A réz nem csak a felületen lévő gombákat pusztítja el, de erősíti is a szöveteket, amely által a növény ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel, és az időjárás viszontagságaival szemben. Tűlevelű örökzöldekre ne használjunk olajos lemosó szert, mert az elzárja a növény pórusait! Általunk javasolt szerek: Bordói lé+kén, Rézkén, Bordói por, Champ, Champion

Kellemes kertészkedést kívánunk!

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>