A Selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) kártétele

Szomorú látvány fogad a kertben: csodaszép buxusunk egyik napról a másikra kifakult, élettelennek tűnő elszáradt növényként áll kertünkben.  Ne ijedjünk meg, mert nem biztos, hogy csupán elszáradt. Nézzük meg alaposabban, hátha “csak” a selyemfényű puszpángmoly munkálkodott rajta.

Ez a Kelet-Ázsiában őshonos molylepke valószínűleg import faiskolai áruval került be Európába. Magyarországon 2011-ben észleltük először. Nálunk egyelőre csak a buxusokon tett kártételeiről tudunk, de Ázsiában a kecskerágón és a magyalon is károsít.

 


unnamed (2)A kártevő:
Fehér (szélén barnás) szárnyú lepkéje a levél fonákára rakja petéit. Egyszerre kb 20 petét, amiből az első lárvák egy héten belül (!) kikelnek, és máris megkezdik kártételüket. Az akár 4-5cm-re is megnövő sárga, fekete csíkos hernyó eleinte a levél fonákán hámozgat. Könnyen felismerhető élénk sárgászöld színéről, fekete fejéről, élénkzöld hosszanti csíkjáról. Hátán 2 fekete csíkot visel, mellettük a szelvényeken határozott pöttyökkel.

 

unnamedEurópában mára nagy veszélyességi potenciálú károsítónak számít. Az L2-3 stádiumú hernyó kokonban áttelel, és már március-áprilisban megezdi a károsítást. Eleinte csak a bokor belsejében a levélfonákon hámozgat, ilyenkor nehezebben vesszük észre. Hamar tarrágásig juthat, mivel egy lárva élete során akár 45 levelet is elfogyaszt! A bokorban szövedéket képez, ezekben észrevehetjük szemcsés ürülékét. Egy évben 2-3 nemzedéke is kifejlődik, ezért folyamatosan védekezzünk ellene! Egy hernyó 6-7 lárvastádiumon megy keresztül, így ősz végére már a fiatal és az idősebb hernyók együtt támadhatják szép puszpángunkat.

 

Mechanikai védekezés: általában csak kisebb felületen hatásos: az összegyűjtött hernyókat dobjuk forró vízbe, hogy elpusztítsuk őket!

Vegyszeres védekezés:
a hernyók kelésekor a leghatékonyabb. Minél fiatalabb a hernyó, annál érzékenyebb a növényvédő szerekre. Permetezés előtt javasolt a növényt visszanyírni, és a hálós szövedéket, ürüléket amennyire tudjuk, eltávolítani.
Fontos, hogy a bokor belsejébe is alaposan juttassuk be a szert, mert épp ott tudnak jól megbújni a fiatal egyedek, és itt telelnek át.


Buxus-Puszpangmoly1Javasolt szerek:
Dipel
(biotermesztésben is használható Bacillus thüringiensis), Dimilin 25WP+Mospilan. A lárvák elleni védekezésnél ügyelni kell arra, hogy a lombozat teljes felülete (fonáka is) be legyen fedve a növényvédő szerrel . Ne felejtsünk el a permetlébe tapadásfokozó anyagot tenni, (Nonit, Keratív) hogy a készítmény minél nagyobb levélfelületen elterüljön, a szövedékszálak közé is behatoljon.

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>