Hogyan válasszunk fűmagot, gyepszőnyeget?

Manapság többféle módszer közül is választhatunk, hogyan legyen otthonunkban igazi, szép zöld pázsitunk. Mégis hogyan? Mi most a 2 leggyakoribb módszer közötti választásban igyekszünk segítséget nyújtani: 

Gyepet mi magunk is telepíthetünk otthon, vagy rendelhetünk kész gyepszőnyeget is.

 

 

HA MAGUNK VETJÜK EL A FŰMAGOT:

 1. GyepFűmag kiválasztása: a vetőmagboltokban, gazdaboltokban és kertészetekben ma már számtalan fűmag-fajta
  közül választhatunk. Mégis, mi alapján döntsünk? A leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A számunkra megfelelő fűmagkeveréket a mi igényeink és a hely adottságai határozzák meg.A pázsit fűmagok inkább a kert díszeként szolgálnak, ahol kevés igénybevételnek vannak kitéve, igen nagy az öntözés- és ápolási igényük. Ilyenek: Pannnon Grass Pázsit, ZKI Pázsit, Everris Performance fűmagkeverékek.A sport fűmagkeverékek jó ellenálló-képességgel rendelkeznek, nagyobb igénybevételt is elviselnek. Könnyebben regenerálódnak egy-egy szülinapi gyerekzsúr, vagy egyszerű családi hétvége után, ahol a gyerekeink a kutyánkkal hancúroztak,vagy éppen focimeccset játszottak a szomszédokkal. Ilyenek: Pannon Grass Sport, Everris Sun and Shade, ZKI Taposást tűrő fűmagkeverékek.

  A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket, könnyebben átvészelnek egy-egy nyaralást öntözés nélkül. Javasoljuk: Pannon Grass Mediterrán, Everris Sun and Shade, ZKI Szárazságtűrő fűmagkeverékek.

  A dísz- vagy gyümölcsfákkal beültetett kert árnyékos, zegzugos részeiben az árnyéktűrő fűmagkeverék az, ami nem lesz ritkás, gyér hatású. Ilyenek: Pannon Grass Pázsit, Everris Sun and Shade, ZKI Szárazságtűrő fűmagkeverékek.  Tovább fűmag vásárlásához

 2. A gyeptelepítés menete:
 • Talajelőkészítés: a jó minőségű földet alaposan lazítsuk fel (gyepszellőztetővel, vagy rotációs kapával), majd rögmentesre gereblyézzük el!
 • Hengerelés (nem kell feltétlenül megvásárolni, nálunk bérelni is lehet).
 • Kissé morzsalékosra, finoman gereblyézzük át a talaj felszínét– szórjuk ki az indító trágyát! Kényelmes megoldás kézi szóró használata. Így egyenletesebb is lesz a szórás. Tovább a gyeptrágyákhoz.
 • Egyenletesen szórjuk ki a fűmagot, (pl. Scotts kézi szóróval-) ismét hengereljük le a talajt!
 • Rendszeresen öntözzük a kelő magot (időjárástól függően naponta legalább 2-szer!Gyep03

GYEPSZŐNYEGEZÉS:
a tavasz beköszöntével megannyi családi háznál merül fel az igény a szép gyep kialakítására. Ilyenkor azonnal elgondolkodunk, mérlegelünk, hogyan tudnánk minél kifizetődőben kialakítani a kertünket üdévé, vidám zölddé varázsolni. Az első kérdések: mennyibe fog kerülni? Mennyi időt és munkát vesz igénybe a gyep telepítése? Az utóbbi években hazánkban is egyre többen választják a nyugaton már általánosan bevált módszert, a gyepszőnyegezést.

A gyepszőnyegezés előnyei:

 • gyakorlatilag egész éven át telepíthető. Nem jelent gondot a nyári meleg, vagy a nagyon csapadékos idő sem. Még közvetlen a fagyos idők beköszönte előtt néhány héttel is telepíthető. Amikor el lehet végezni az előkészítő talajmunkákat és a gyepszőnyeg rendelkezésünkre áll, telepíteni is lehet. Természetesen a megfelelő öntözésről minden időben gondoskodni kell.
 • az azonnal szemet gyönyörködtető, zöldellő fű látványa mindenkit levesz a lábáról, és nem elhanyagolható szempont a gyors használatbavétel lehetősége.
 • a telepítést követő 1-2 hét múlva a gyep már fokozatosan terhelhető.
 • a gyepszőnyeg minőségét nem befolyásolják az időjárási tényezők, vagy a kereskedelmi forgalomban kapható fűmagok közötti minőségbeli különbségek. Minden esetben kiváló minőségű, I. osztályú, nemesített fűmagfajtákból készül.
 • az előállítás technológiája lehetővé teszi a gyepszőnyeg teljes gyommentességét, és mivel a földben lévő gyomok nehezen tudnak áttörni a már megerősödött gyökérzeten, a gyomosodás kockázata később is szinte minimális. Ezáltal a gyepszőnyeg kezdetben mindenképpen kevesebb gondozást igényel. Nincs szüksége felülvetésre, vagy a kinőtt gyomok eltávolítására. Sokáig nincs szükség a sokszor első évben olyan fontos vegyszeres kezelésekre.
 • a gyepszőnyeg kezdetben kevesebb vizet igényel: míg a vetett füvet évszaktól függően, naponta többször kell locsolni, addig a gyepszőnyeg, terítés után közvetlenül is naponta csak egy öntözést igényel. Bő öntözést csak az első 1-2 héten igényel, ellentétben a kézi vetéssel, amely a nyári időszakban akár napi 6-8 öntözést is igényel.
 • az eleinte magasnak tűnő költséget valójában ellensúlyozza a víz, a gyomirtók, a trágyázás és az élőmunka elhanyagolhatóságának költsége.