Még etessük a madarakat, ültessük át a balkonnövényeket, már ültethető a spenót, zöldborsó…Sűrűsödnek teendőink – a napos, tavaszi idő beköszöntével egyre több időt tölthetünk kertünkben.

Madárbarát kert

Még etessük kerti segítőinket, mert a rovarok, hernyók a hidegben nem bújtak elő rejtekükből, madarainknak ilyenkor még nincs sok természetes élelmük. Ha szeretnénk, hogy vidám madárcsaládok leljenek otthonra kertünkben, még március elején van lehetőségünk odút kihelyezni.

VIRÁGOSKERT

Balkonnövényeinket (pl. muskátli, fukszia, leander, bougenvillea…) most ültethetjük át friss, tápanyagban dús virágföldbe. 1 hét múlva megmetszhetjük őket, ha szeretnénk, hogy sűrűsödjenek.
Teraszunkra, kinti virágládánkba már ültethetünk árvácskát, százszorszépet, a védettebb ablakokba primulát.

GYÜMÖLCSÖSKERT

Amint a talaj fagymentes és nem túl latyakos, a tervezett helyekre már el is ültethetjük új fáinkat.

Az ültetés legjobb ideje március.

Metszés

Ilyenkor a fa még pihenő stádiumban van, nem bolygatjuk meg életfolyamatait.
Most végezhetjük el több éves fáink alakító metszését. Ősszel elláttuk őket foszforral és káliummal, most adjunk nekik nitrogéntúlsúlyos trágyát. Pl: Pétisó, Mikramid (Bio: Cofuna, szarvasmarha trágya,) Amennyiben az őszi tápanyagellátás elmaradt, most kombinált szert használjunk. Pl: NPK 15:15:15, Siforga, (Bio: Cofuna, szarvasmarha trágya, Biohumusz, komposzt )

Az oltások most végezhetők.
A szamóca elszáradt leveleit távolítsuk el, tisztítsuk meg a töveket. A sorközöket takarjuk pl. geotextiliával gyomok ellen.
Málnát, egrest, ribiszkét, jostát kálium- és foszfor tartalmú trágyával lássuk el. Pl: NPK 0:10:24 ( Bio: Cofuna, szarvasmarha trágya, biohumusz, komposzt)

AMENNYIBEN A TÉLVÉGI LEMOSÓ PERMETEZÉST MÉG NEM VÉGEZTÜK EL, NE HALOGASSUK TOVÁBB! Minél hamarabb tegyük meg! Szer javaslatainkat előző e-mail-ünkben elküldtük. Lemosó permetezésről szóló cikkünket itt olvashatja: http://kerteszet.latinkert.hu/tavaszi-lemoso-permetezes/  

Az ősszel kihelyezett hernyófogó öveket eltávolítsuk el.

Legközelebb júniusban helyezzük ki almamoly ellen.

Veteményes

Mikor a talaj már nem ragad a csízmára, elkezdhetjük a veteményes benépesítését. Készítsük elő talajunkat; az ősszel felásott földet csak kissé fellazítjuk, majd elgereblyézzük. Terítsük el komposztunkat 1-2 cm vastagon, kissé dolgozzuk be, vagy javítsuk fel talajunkat biohumusszal, Cofunával, szarvasmarha trágyával, esetleg pétisóval.

FONTOS! Zöldborsó alá csak nitrogénmentes trágyát tegyünk! Pl. biohumusz, komposzt.

Szabadföldbe már vethető: spenót, zöldborsó, sárgarépa, hónapos retek, tépősaláta, petrezselyem, mángold, stb. Amint a talaj engedi, a dughagymát is eldugdoshatjuk.

  • Mit és mikor ültessünk szabadföldbe?
  • Mit és mikor palántázzunk?
  • Ingyenes vetési naptárunkat kérje üzletünkben!
TIPPÜNK: hagymalégy és sárgarépalégy ellen: - BIO: ültessük egymás mellé szorosan a sárgarépát és a hagymaféléket, elűzik egymás károsítóit. - Vegyszeresen: 3-4 hetente lehet beöntözni, permetezni őket felszívódó rovarlőszerrel, mikor már kibújtak a földből.