Ez a csodálatos, gyorsan növő, óriás virágú hibiszkusz a nyár második felében, júliustól szeptemberig hozza tenyérnyi méretű, minden tekintetet magára vonzó virágait.

Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, lombhullató évelő növény.

A mályvafélék családjába tartozik, és 1-1,5m magas, évről-évre terebélyesedő bokra naponta hozza újabb és újabb virágait.

Virágai a fehér, rózsaszín és sötét bordó különböző árnyalataiban kápráztatják el a kertek szerelmeseit.

A Kárpát-medencében a bokor szárai télen elfagynak, ezért a növény tövét avarral, vagy mulccsal érdemes takarni. A talajban lévő részekből azonban késő tavasszal újra kihajtanak a friss, zöld szárak, és júliusra ismét virágba borul ez a csodálatos növény.

Hová ültessük?

A mocsári hibiszkusz nevéhez hűen a nyirkos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban hozza legjobb formáját. A kert napos, vagy félárnyékos részére ültessük, és mindenképpen lássuk el laza, tápanyagban dús virágfölddel!  Szélmentes, kissé védett helyet válasszunk, mert az erős viharok megtépázhatják a nagy leveleket és a csodálatos, óriási méretű virágokat!

TARTHATÓ-E DÉZSÁBAN? KASPÓBAN?

A mocsári hibiszkusz gyakorlatilag tartható dézsás növényként is, de mivel elég későn, májusban kezd el kibújni a talajból, inkább a kiültetést javasljuk. A növény ugyanis csak júliustól mutatós igazán, addig csak a magányos kaspó és a benne lévő virágföld díszíti majd a kertet, teraszt.

Hogyan gondozzuk?

Szerencsére nem túl igényes növény, a rendszeres vízellátás és megfelelő tápanyagellátás mellett nem kell mást tennünk, mint gyönyörködünk a virágokban. Kiültetéskor tegyünk alá minél több laza virágföldet, (egy kis Alginittel és Gyökéritatóval is érdemes dúsítani, hogy később még szebben fejlődjön.) Júniustól szeptemberig hetente, vagy kéthetente adjunk neki káliumban dús, virágzást elősegítő tápot (Pl. Wuxal Super, Substral Balkon táp, Leanderdoktor, Muskátlidoktor, Greenworld Balkonnövény tápoldat.)

Az elhervadt virágfejeket távolítsuk el, ősszel a szárat 10-15cm-re vágjuk vissza, a tövet takarjuk mulccsal, vagy avarral!

Gyakori, ismert betegsége, kártevője nincsen.

Tavasszal legyünk türelmesek, mert elég későn, május környékén bújnak ki a földből a fiatal hajtások.

A növény azonban nagyon gyorsan fejlődik, így július-augusztusban már a csodálatos virágözönben gyönyörködhetünk.