A hasznos baktérium- és gombakészítmények használatával vegyszermentesen, természetes úton védhetjük meg növényeiket a betegségek, fertőzések, kórokozók támadásaitól.

Az elmúlt években egyre szembetűnőbb, hogy a kertek talaja észrevehetően leromlott. Soha nem látott mértékű lárva és féreg, valamint jó néhány káros gomba okozta fertőzésekkel, gyökérbetegségekkel találkozhatunk a házikertekben. Veteményesek, szőlő- és gyümölcsültetvények egyre gyakoribb fertőzéseiről hallunk nap mint nap. A sok műtrágya, vegyszer és gyomirtó használata mellett az egyre enyhébb telek, és a klímaváltozás is nagymértékben kedvez a talajban lakó kártevők és kórokozók elszaporodásának.

Ennek ismeretében mihamarabb rá kell ébrednünk, hogy a természetes egyensúly visszaállítása igen sürgető feladat számunkra. 

A természetben is előforduló, hasznos baktériumkészítményekkel kisebb környezeti terheléssel, nagy hatékonysággal vegyszermentesen termeszthetünk otthon paradicsomot, paprikát, egészséges, “bio” termést szedhetünk a gyümölcsfákról is kertünkben.

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásakor nem fenyeget mérgezés veszélye sem minket, embereket, sem a házi- és vadállatokat.

Használatukkal gyermekeink jövőjét is óvjuk, kíméljük a talajokat és vizeket. A hasznos talajbaktériumok és gombák esőerdőkben, az ember által nem rongált, érintetlen talajszerkezetben még ma is megtalálhatók, a talaj természetes részei, de a műtrágyázásra való áttérés során ezek kipusztultak. Ezekkel a készítményekkel lényegében az eredeti talajminőséget állítjuk vissza.

Hogyan hatnak a hasznos mikrobiológiai készítmények?

Az emberi szervezetre lefordítva nagyon leegyszerűsített hasonlattal egy Normaflor, vagy Danon aktívia elfogyasztásához hasonlíthatjuk ezen készítmények használatát. Vagyis a talajba juttatva felszaporodnak a hasznos mikrobák, kiszorítják a növényeinkre kártékony hatású kórokozókat, lebontják a vegyszermaradványokat. Így a kórokozókat nem direkt módon távolítjuk el, hanem olyannyira megerősítjük növényünket, hogy saját maga győzi le a kórokozókat. A folyamatos karbantartással beáll a megfelelő egyensúly házikertünkben, így jóval kevesebb esély jut a kórokozóknak is a megtelepedésre.

Mire használhatjuk?

Mi kipróbáltuk, és azóta is rendszeresen használjuk. Gyümölcsfák ültetéséhez, Gyepápolásra, veteményesben, virágágyásban, balkonon egyaránt. A világ számos országában nagy sikerrel alkalmazzák a mezőgazdaságban.

Előnyeik:

Biotermesztésben is közkedvelt, alkalmazott szerek, nem vegyszerek.

Használatukkal egy természetesen egészséges gyökérzóna alakul ki, kisebb a kártékony gombás, baktériumos fertőzések esélye. A gyorsabb, erőteljesebb gyökérnövekedésnek köszönhetően a növény jobban fel tudja venni a tápanyagokat, több lesz a termés, több virág képződik a növényen. Kevesebb vegyszert kell használnunk, mert a növény jóval ellenállóbb lesz.

Hosszú hatástartamúak, mert tovább élnek a talajban, elszaporodnak, és ott hatnak.

Régebben csak nagy kiszerelésben voltak kaphatóak a hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, mivel elsősorban a mezőgazdaságban jöttek rá használatuk előnyeire. Szerencsére egyre több gyártó jön rá, hogy érdemes foglalkozni a hasznos baktérium- és gombakészítményekkel, így napjainkban már a házikertek tulajdonosai is könnyebben juthatnak hozzá ezekhez a csodálatos kis „élő organizmusokhoz”. A talaj mikrobiológiai egyensúlyának fenntartására egyre több “zöld” megoldás közül választhatunk.

Melyek ezek a szerek?

Ilyenek például az EM BIO, Symbivit, Bactofil készítmények, Artis, Bora, Öko-ni, Trifender…

Symbivit® természetes eredetű mikorrhiza gombákat tartalmaz, amelyek megnövelik a gyökér víz és tápelem felvevő felületének nagyságát. Ez a kapcsolat a növény egész életében fennmarad, így serkentve a növény fejlődését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

BactoFil® készítmények összesen 10 baktériumtörzset tartalmaznak, amelyek egymás hatását jól kiegészítve és erősítve együttesen biztosítják a növények számára optimális talajfeltételeket. A BactoFil® készítményekben lévő hasznos talajbaktériumok felvehető formába hozzák a talajban lévő tápanyagokat, és olyan növényi hormonokat termelnek, amelyek hatására a növények egyenletesen és gyorsan fejlődnek. A rendszeres és szakszerű kezelés hatására a növények ellenállóbbá válnak a baktériumok és a gombák okozta betegségekkel szemben, hamarabb indulhat a termésérés, megnőhet a termés mennyisége.

Az EM BIO előállításának techonógiáját egy japán professzor (Teruo Higa) fejlesztette ki 30 évvel ezelőtt. Az EM BIO Effektív Mikroorganizmusok közössége. A talajba, vagy a növényre jutva olyan környezetet alakít ki, melyben a mikroorganizmusok által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe, és a rothadás megszűnik. Fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, élesztők, a sugár- és moszatgombákból áll. Ezek a nagyon alaposan összeválogatott mikroorganizmusok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő lények (növények, állatok és az ember) létezését segítik, kiegészítik. Használatával támogatjuk a növények életfolyamatait, a betegségek visszaszoríthatóak és jobb minőségű termények hozhatók létre.

A hasznos baktérium- és gombakészítmények használatával tehát vegyszermentesen, természetes úton védhetjük meg növényeiket a betegségek, fertőzések, kórokozók támadásaitól, és visszaállíthatjuk a számukra optimális talajéletet, ezzel eéősegítve a termés és virágzás fokozását, az egészséges, üde, szép növényeket kertünkben.

Forrás: EM BIO, Bactofil, Symbivit termékek leírásai. 

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>