Akinek még nincs szép pázsitja, annnak nem kérdés: most fogja telepíteni. Akinek már van fűfelület a kertjében: egész biztos, hogy a valóban csodálatos eredmény érdekében évente legalább egyszer érdemes utánvetni a füvet.

Az ok általában egyszerű: kijárta a gyerek vagy a kutya (esetleg mindkettő), vagy épp gyepszellőztettünk, vagy csak egyszerűen nyomott hagyott rajta a hideg tél, forró nyár, itt-ott foltos, kissé sárga…. Na de miért is fontos, hogy milyen fűmagot “szórjunk ki” a talajra?

 

Érdemes jól megfontolni a döntést, és nem találomra a legolcsóbbat levenni a polcról.

Ha ugyanis legközelebb egy másik fajta magkeveréket vásárolunk, az új típus valószínűleg lassabban vagy gyorsabban nő, világosabb, vagy haragosabb zöld lesz, könnyebben kiszárad, vagy épp ellenkezőleg: inkább a napos helyet kedveli. Ilyenkor fogad bennünket a kertbe kiülve a kesze-kusza, foltos, összevissza növő fűfelület az egyöntetű, szemnek is kellemes látványt nyújtó, üde zöld gyep helyett. Tehát mindenek előtt olyan fűmagot vásároljunk, -és onnan-, amilyet legközelebb is be tudunk szerezni!

 

A MEGFELELŐ FŰMAG KIVÁLASZTÁSA

A vetőmagboltokban, gazdaboltokban és kertészetekben ma már számtalan fűmag-fajta közül választhatunk. Mégis, mi alapján döntsünk?

A leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A számunkra megfelelő fűmagkeveréket a mi igényeink és a hely adottságai határozzák meg. A pázsit fűmagok inkább a kert díszeként szolgálnak, ahol kevés igénybevételnek vannak kitéve, igen nagy az öntözés- és ápolási igényük. Ilyenek: Pannnon Grass Pázsit, ZKI Pázsit, Everris Performance fűmagkeverékek. Ezeket akkor javasoljuk, ha van otthon öntözőrendszer, vagy mi magunk rendszeresen gondoskodunk a megfelelő vízellátásról, ápolásról.

A sport fűmagkeverékek jó ellenálló-képességgel rendelkeznek, nagyobb igénybevételt is elviselnek. Könnyebben regenerálódnak egy-egy szülinapi gyerekzsúr, vagy egyszerű családi hétvége után, ahol a gyerekeink a kutyánkkal hancúroztak, vagy éppen focimeccset játszottak a szomszédokkal. Ilyenek: Pannon Grass Sport, Everris Sun and Shade, kisebb területre a ZKI Taposást tűrő fűmagkeverékek.

A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket, könnyebben átvészelnek egy-egy nyaralást öntözés nélkül. Javasoljuk a Pannonn Grass Mediterrán, Everis Sun and Shade, kisebb felületre a ZKI 1kg-os kiszerelésű szárazságtűrő fűmagkeverékeket.

A dísz- vagy gyümölcsfákkal beültetett kert árnyékos, zegzugos részeiben az árnyéktűrő fűmagkeverék az, ami nem lesz ritkás, gyér hatású. Ilyenek: Pannon Grass Pázsit, Everris Sun and Shade, kisebb területre a ZKI árnyéktűrő fűmagkeverék. Fűmagjaink közül itt választhat.

gyepapolas

A GYEPTELEPÍTÉS MENETE

 1. TALAJELŐKÉSZÍTÉS: a jó minőségű földet alaposan lazítsuk fel (gyepszellőztetővel, vagy rotációs kapával), majd rögmentesre gereblyézzük el!
 2. HENGERELJÜK LE egyenletesre a talajt! (nem kell feltétlenül megvásárolni, nálunk bérelni is lehet).
 3. Kissé morzsalékosra, finoman GEREBLYÉZZÜK ÁT a talaj felszínét- szórjuk ki az indító trágyát! (Nagyobb területre például a Hauert 10kg-os indító trágyáját.) Kényelmes megoldás a kézi szóró használata. Így egyenletesebb is lesz a szórás.
 4. Ezután ÚJRA HENGERELJÜK LE a felületet, majd öntözzük be a magokat! Ne hagyjuk kiszáradni a területet, amíg a fű szépen kizöldül!

BIO-TIPPEK: a talajjavítás, és a hosszú hatású tápanyagutánpótlás érdekében a gyepfelületre szórjunk ki Alginitet, majd öntözzük be EM-Bio-val! (100m2 területre fél liter EM-Bio)

“Pannon Grass Mediterrán fűmag keverék
5 nappal telepítés után”

“Pannon Grass Mediterrán fűmag keverék
14 nappal a telepítés után”

TIPPÜNK UTÁNVETÉSHEZ: Az egyenletes, szép gyep érdekében válasszunk ki EGY ADOTT fűmag keveréket, és MINDIG ezt a tipust használjuk! A ritkás foltok fűpótlására, és a tavaszi, őszi utánvetéskor MINDEN ESETBEN ugyanezt a típust vessük el, így mindenhol ugyanolyan gyorsan növő, ugyanolyan színű fűszálak nőnek. Ellenkező esetben a szép gyepfelületünk előbb-utóbb foltos, kesze-kusza látványt nyújt majd.

tavaszi-gyepeleszto-program

UTÁNVETÉS MENETE

 1. Először gereblyével alaposan “kaparjuk meg” a felületet!
 2. Távolítsuk el az elhalt fűszálakat!
 3. Kevés jó minőségű virágfölddel szórjuk meg a foltot!
 4. Vessük el a fűmagot!
 5. Ismét szórjunk 1-2 mm vastagságú virágföldet a magvakra!
 6. Henegereljük le (vagy amennyire lehet, egyenletesen tapossuk meg) a foltot!
 7. Ne hagyjuk kiszáradni a területet, amíg a friss fű meg nem nő!

 

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>