Mit tehetünk a szép, zöld pázsitunkért, márciusban?

Sárgálló foltok, hópenész, vakondtúrások. Az olvadást követően előbukkanó gyep szomorú látvány. A helyreállítást a felszíni nedvesség elszivárgását követően érdemes elkezdeni (a növekedésnek indult zsenge fűszálakat ugyanis könnyen kitéphetjük, ha még nedves a talaj).

Amíg a talaj nagyon nedves, lombseprűvel szedjük össze a leveleket, kiszóródott fenyőkérget, gallyakat a fűről!

A nem túl ragacsos talajon a gyepszellőztetés a legfontosabb teendő. Ezt végezhetjük lombseprűvel, gereblyével, de a legszakszerűbb és legeredményesebb: kézi vagy gépi gyepszellőztetővel. A gyanús foltokat, túrásokat gereblyézzük, majd felülvetéssel és trágyázással szűntessük meg! A hópenész a hosszan elhúzódó olvadás, a nyirkos hűvös időjárás következménye. Megelőzhetjük a helyes tápanyag-utánpótlással, illetve 1-2 őszi permetezéssel. (Trifender, Bravo 500, Bumper, Manco) Tavasszal csak tartós 10°C feletti időben kezdjünk permetezni!

Tavasszal nitrogéndús, egyenletesen felszívódó gyepműtrágyát használjunk. Javasoljuk: ICL (Everris), kisebb területekre a Substral Starter műtrágyáit. Ezek gyors regenerálódást biztosítanak a télen kissé meggyengült, kisárgult fűnek. Bio gyeptrágya: DCM Bio trágya.

Ha a gyepszellőztetés után gyepünk kicsit ritkás, utánvetéssel sűríthetjük. Fontos, hogy ugyanolyan fűmagot használjunk, mint amilyennel először bevetettük a terültet! Ellenkező esetben a gyepünk majd itt-ott, foltokban lassabban nő, néhol sötétebb színű, máshol gyengébb szálú lesz. Érdemes tehát megjegyeznünk, milyen fűmagot használunk.

Kellemes kertészkedést kívánunk!

Képek: Unsplash

Vissza a főoldalra >>

megveszem_a_boltban