Miért szaporodnak el kertjeinkben a növénybetegségek?

„Régen nem permeteztek ennyit, nem volt ennyi betegség a kertekben” – halljuk egy-egy vásárlónktól. Igaz ez? És ha igen, mégis, mi lehet ennek az oka?

Manapság, mikor egyszerre több téren is helyt kell állnunk, mindenki vágyakozik egy olyan helyre, ahol a nyugalom veszi körül. Ez a hely mindennapjainkban leginkább az otthonunk, a kertünk. Hobbikertészként, – akárcsak a szakképzett kertészek számára- az a legfontosabb, hogy kertünk gyümölcsét élvezhessük, ne pedig robotoló munkává váljon a kertápolás.

Ahhoz, hogy növényeink tavasztól őszig legjobb formájukat nyújtsák, az egész nyáron csodásan virágzó muskátli, vagy leander a balkonon legyen. Gyümölcstermő fáinkat, bokrainkat, vagy a finom paradicsomot, cukkinit a kert legnaposabb részére ültessük. A páfrány, vagy a gyöngyvirág jobban szereti az árnyékosabb helyet. A hortenzia talaját minden évben savanyítsuk.
Jó, ha tudjuk, mik azok a kellemetlen tényezők, melyek meghiúsíthatják a gyönyörködést. …és mik azok, amik megkönnyítik a kerti munkát számunkra.

A károsítók sok fejtörést okoznak nekünk. Tudnunk kell, hogy ezek a rovarok, gombák, és egyéb szervezetek természetes környezetükben nem okoznának gondot.

Manapság növényvédelem nélkül nincsen egészséges kert Magyarországon. – Miért?

Az elmúlt évtizedekben átalakult az emberek élete. A sok multicég, hipermarket által kínált, mindenkor megkapható termékek mellett elfelejtettük, hogyan is csinálták dédapáink. Mindannyian jól tudjuk, hogy a saját kertünkben megtermett gyümölcsnél nincsen zamatosabb egyetlen áruház polcán sem.

Mégis miért szaporodnak el kertjeinkben a kelleténél jobban a betegségek?

Azért, mert nem őshonos növényeket ültetünk, hanem olyan virágzó egynyárikat, zöldségeket, gyümölcsöket, melyek egyrészt külföldről származnak, másrészt nemesítésük által érzékenyebbek lettek a károsítókkal szemben. Ezért meg kell őket védenünk.