Az őszi lemosó permetezést lombhullás után kell elvégezni

A lemosó permetezéssel nagyon sok megbúvó károsítót – különböző rovarokat, gombát, baktériumot – pusztíthatunk el, mielőtt azok komolyabb, esetleg visszafordíthatatlan kárt okoznak gyümölcsfáinkban, dísznövényeinkben.

unsplash-logoIbrahim RifathA lemosó permetezést ősszel – lombhullás után -, és tavasszal – lombfakadás előtt – érdemes elvégezni. Ilyenkor nagyon sok olyan károsító szervezettől tudjuk megszabadítani a növényt, mely a törzsön, elágazásokban, rügyekben, rügyeken talál téli menedéket.

Hogyan és mikor?
Mint az elnevezésből is kiderül, e permetezés lényege, hogy ősszel lombhullás után, tavasszal pedig lombfakadás előtt – mintegy tisztálkodásként – mosdassuk meg bokrainkat, fáinkat. Nagyon fontos, hogy permetezéskor ne legyen fagyos a levegő (5  ℃ felett). A permetszernek legyen ideje megszáradni (ez körülbelül 2-4 órát vesz igénybe), ellenkező esetben a növényre fagyva kárt okozhat. Jó alaposan fedjük be a növényeket a permettel, hogy minden kis zugba bejusson a szer, ugyanakkor óvjuk a talajt is! Minél kevesebb folyjék a talajba, mert az nem csak hogy kárba vész, de még a talajéletet is erősen rombolhatja.

Milyen szert használjunk?
A RÉZ főként a gombás, baktériumos szervezeteket pusztítja. (Bordói lé, Champion)
A KÉNt a levéltetvek, lisztharmatgombák és egyéb rovarok ellen alkalmazzuk. (Mészkén, Nevikén)
Az OLAJOK főként a rovarok (pajzstetvek, atkák, stb.) ellen hatásos. (Agrol, Káliszappan, Nevikén )
Ha szeretnénk, hogy egyetlen lemosás a legtöbb károsító ellen védje növényünket, használjunk komplex szert. Ilyen az Olajos rézkén, a Vektafid R, S, Vegesol eReS. Kombinált szer még a Bordói lé+kén, Rézkén, melyek olaj bázist nem tartalmaznak.

Tipp: Idén örökzöldjeink körében nagy gondot okozott egy gombás betegség. Ajánljuk, hogy a tuja, leilandi ciprus és egyéb örökzöldjeinket védjük rezes permetezéssel. A réz nem csak a felületen lévő gombákat pusztítja el, de erősíti is a szöveteket, amely által a növény ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel, és az időjárás viszontagságaival szemben. Erre ajánljuk a Bordói levet, Championt és a Bordói port. Kellemes őszi kertészkedést kívánunk!

 

 

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>