Keleti szépség nagymamáink kertjéből.

Ez a gyönyörű, kertünket óriási viráglabdákkal díszítő cserje Ázsiában és Amerikában őshonos.
A nálunk kerti hortenzia néven ismert fás évelő bokor akár 2 méter magasra és 2-3 méter szélesre is megnőhet.
Pompás, nagy, labdás virágzata fehér, kék, piros, cirmos, és a rózsaszín minden árnyalatában megtalálhatók mostmár szerte Európában is.

 

floral-decoration-1314000_960_720A nagymamáink idejében még nagyon közkedvelt növény napjainkban újra teret hódít a kertekben.
Nem igényel túl sok gondozást, nem fagyérzékeny, és a betegségekre sem túlzottan érzékeny.
Egy kis odafigyeléssel gyönyörű dísze lehet kertünknek.
Összeválogattuk vásárlóink leggyakoribb kérdéseit; mire is érdemes odafigyelni?
Hogyan lehet egészséges, szépen virágzó hortenziája Önnek is otthon?

Hydrangea_macrophylla_02

1. Tartható-e szobában a hortenzia?

Néhány hétig, világos szobában eltartható, de hosszú távon nem érzi ott jól magát. Kerti növény, nem szobanövény. Kiültetve, vagy nagy cserépben (dézsás növényként) teraszon, vagy a kertben érdemes tartani.

2. Hová ültessem?

Hivatalosan árnyékkedvelő növényként ismert, de mi rengeteg helyen látunk napos helyen viruló, gyönyörű bokrokat. Ezért inkább azt mondom, a kerti hortenzia legjobban a félárnyékos helyen érzi jól magát, meghálálja, ha délelőtt, vagy délután egy kis árnyék éri.

flowerpot-1345371_960_720

3. Mikor ültethető?

Mint minden „konténeres” növényt, a hortenziát is az év bármely fagymentes időszakában ültethetjük, amikor épp nem virágzik. Ha dézsás növényként tartjuk a kertben, és nagyobb cserépbe szeretnénk ültetni, átültetésére elvirágzása után kerüljön sor, legkésőbb augusztus közepéig, mivel őszig még újra be kell gyökeresednie, hogy a fagyot jól viselje.

hydrangea-419061_960_720

4. Milyen talajba ültessem?

Laza szerkezetű, tápdús, savanyú virágföldben érzi jól magát, a meszes talajt nem kedveli. Szerencsére ez nagyon egyszerű feladat számunkra, mivel a kertészetekben előre bekevert, a hortenzia számára megfelelő pH-értékű virágföldek – rhododendron virágföldek – kaphatók. Így nem kell savanyú tőzeget, laza földet, műtrágyát kevergetnünk. Ilyen például a Jóföld, a Florasca, vagy a Greenworld gyártók Rhododendron földje.
Itt megjegyezném, hogy létezik mésztűrő hortenzia is, ez azonban különbözik a Hydrangea macrophyllától. Mésztűrő, vagy kúszó hortenziaként (Hydrangea petiolaris) ismert nálunk. Gyönyörű, tányérszerű virágai májusban virágoznak, felfutó hajtásainak növényfuttatót, vagy karót biztosítsunk!

hydrangea-871682_960_720

5. Mennyire vízigényes?

Nem kimondottan vízigényes növény, de friss kiültetés után 3-4 hétig, virágzás alatt, illetve a szárazabb nyarakon gyakrabban öntözzük, nehogy kiszáradjon! Ilyenkor hetente kétszer nézzük meg, nincs-e kiszáradva a földje! Kertbe kiültetve fenyőkéreggel takarhatjuk a tövét, ez segít megtartani a talaj nedvességtartalmát, kaspóban tartva pedig a többi balkonnövénnyel együtt öntözzük! (2-3 naponta).

plant-1197746_960_720

6. Mennyi tápanyagot igényel?

Tavasztól rhododendron tápot adhatunk neki a könnyebb indulásért. Substral, Greenworld Rhododendron tápokat javasoljuk. Ezek kaphatók könnyen kezelhető granulátum formájában, amit csak ki kell szórni a növény tövéhez, és lassan bemosódik az esővel, öntözéssel. Por, vagy folyékony tápoldatot is használhatunk, ezt öntözőkannában feloldva kell kijuttatni, gyorsabban tudja felvenni a növény a talajból. Legkésőbb szeptember közepéig tápozzuk! Ősszel már nitrogéndús trágyát ne kapjon! Magas humusztartalmú készítményt (pl. komposztot) és tőzeget juttassunk a tövekre!

hydrangea-1327062_960_720

7. Kicsit sárgulnak a levelek, nem szép, haragoszöld színűek. Mit tegyek?

Ilyen esetben a hortenzia nem tudja felvenni a megfelelő tápanyagot a talajból a növény. Ennek 3 leggyakoribb oka: a májusi sok eső kimossa a tápanyagot (elsősorban a vasat) a talajból, vagy a talaj nem eléggé savanyú, vagy kiszáradt a talaj. A túl sok esővel nem tudunk mit kezdeni, esernyővel mégsem állhatunk bokraink felett. A legjobb megoldás ilyenkor egy kis Wuxal, vagy Volldünger adagolása. Beöntözéssel is kijuttathatjuk, de még hatásosabb egy lombtrágyázás (kis permetezővel a leveleket be kell permetezni a tápoldattal). Ha nem elég savanyú a földje, keserűsóval, vagy savanyú tőzeggel javíthatjuk. Száraz időben gyakrabban öntözzük kertünket, kéthetente pedig lássuk el növényeinket tápanyaggal!

hydrangea-1207737_960_720

8. Miért lesz a kék hortenzia rózsaszín?

A kék egy mesterségesen előállított szín a hortenziánál, úgy érik el a termesztők, hogy a rózsaszín, vagy piros virágú hortenzia földjéhez timsót adnak. Ezt otthon is megtehetjük évente 2-3 alkalommal. Így kertünk dísze továbbra is kéken fogon virítani.