Márciusban jön el az ideje a rózsák trágyázásának.

Márciusban, amikor a mogyoró virágzik, itt az ideje rózsáink trágyázásának. Amikor az aranyvessző (tévesen gyakran aranyesőnek is nevezik), a tél elején felkupacolt földtől szabadítsuk meg a rózsatöveket.
Április elején metsszük meg a rózsáinkat! Ha tavasszal nem metsszük meg őket túlságosan, előbb borulnak virágba.

Májusban és júniusban csak lazítsuk a talajt rózsáink körül, és öntözzük őket rendszeresen. Gyönyörködjünk az illatos virágokban, és élvezzük munkánk gyümölcsét, a kert díszét. Virágzáskor tápozzuk őket a tápon feltüntetett használati útmutatónak megfelelően. A szakkereskedésekben többféle gyártó termékei közül választhatunk granulátum, vagy oldat formájában kimondottan rózsák számára készült műtrágyával, vagy ilyenkor is adhatunk szarvasmarhatrágyát, biohumuszt növényeinknek. A nyári melegben mulcsozással takarjuk a töveket, ezzel elősegítjük a vízmegtartást, és óvjuk a gyökereket a túlforrósodástól.

Júliusban fordítsunk nagy gondot a növényvédelemre, ilyenkor kezdenek támadni a rózsák gombabetegségei. Barna, sárga, fekete foltok jelennek meg a leveleken, majd a szárakon. Egy-egy célzott permetezés azonnal helyrehozhatja növényünket, kérjük szakember tanácsát!

Augusztusban és szeptemberben gondoskodjunk kálium és magnézium utánpótlásról, hogy növényeink kellően felkészülhessenek a télre.

Új rózsatöveket október, novemberben ültessünk. Azonban, hogyha nagy fagyveszélynek kitett helyre ültetünk, kedvezőbb időszak rózsáink számára a tavasz. Az egészséges, szépen virágzó rózsa alapvető feltétele a megfelelő minőségű talaj. Humuszban gazdag, laza talajt tegyünk rózsáink alá, ezzel megkönnyítjük a gyors begyökeresedést, és segítjük a könnyebb tápanyagfelvételt. Semleges, esetleg enyhén savas, vagy enyhén lúgos virágföldet vásároljunk számukra, amelynek a pH-értéke 6,4 és 7,5 között van.

November az őszi metszés ideje. A rózsa szára viszonylag puha és könnyen sérül, ezért csak jó minőségű metszőollót használjunk, amely nem roncsolja a növényt. A feltörő vadhajtásokat kacorkéssel távolíthatjuk el. Ez egy hajlított pengéjű kertészkés.

December elején kupacoljuk fel a földet a rózsatövek aljára, az így keletkezett árokba pedig tegyünk szarvasmarhatrágyát, ezzel a fagy ellen védjük növényeinket, és a talaj tápanyag-utánpótlását is megoldjuk.

A kép forrása: Atoma (Own creation) [CC-BY-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons