A hosszú tél után nagyszerű tavaszi és húsvéti hangulatot kölcsönöznek otthonunknak az első vidám, farsangi színekben pompázó virágok.

A nyár sztárjai (muskátli, bacopa, petúnia, mázvirág…) csak május közepétől ültethetők ki biztonságosan a kertbe, de márciustól már a hálás, 2-3 hónapig gyönyörűen virágzó PRIMULA, SZÁZSZORSZÉP, és ÁRVÁCSKA díszítheti balkonunkat otthon.

Nagy előnyük, hogy a március-áprilisi szeszélyes időjárást jól viselik, egy-két hidegebb éjszaka után is könnyedén magukhoz térnek egy szebb napsütötte délelőtt. Mivel kétnyári növények, a kertbe ültetve elszórják magjukat, és a következő évben a csírázó magvakból új növény köszönt bennünket majd tavasszal. Betegségekre nem hajlamosak, így bátran ajánljuk kezdő kertészkedőknek is.

daisy-582925_960_720Gondozásuk

Az árvácskát, primulát és a százszorszépet is már januárban palántázhatjuk, így márciusban saját nevelésű növényt ültethetünk az ablakba. Mindhárom vidám növény márciusban már a kertészetek választékában is megtalálható cserepes formában. A balkonládánkba, növénytartónkba a növényeket ültethetjük sűrűn, mert nincs túl sok idejük bokrosodni május végéig. A tavaszi hűvös napokon nem kell mindennap öntözni, de hetente kétszer mindenképpen ellenőrizzük a talaj nedvességét! Ha száraznak ítéljük, kevés vízzel öntözzük meg! A locsolást mindenképpen a késő reggeli, vagy délelőtti órákban végezzük, mert az éjszakai lehűlések alatt könnyebben megfáznak.

arvacskaHogyan ültessük el?

Az árvácska, a százszorszép. és a primula sem kényes növény, de mint minden virágzó, érdemes jó minőségű, laza balkon virágföldbe ültetni mindhármat. A tavalyi, elhasznált, tápanyagban szegény földet nem célszerű a ládában hagyni. Bár elsőre olcsóbbnak tűnhet a föld feljavítása, a szükséges makro- és mikroelemeket előbb, vagy utóbb mindenképpen pótolnunk kell. Enélkül csak várhatjuk, hogy szép, dús balkonládánk legyen, mindig csak a szomszéd gyönyörű ablaka után fogunk sóvárogni. Az utólagos sok célzott tápoldatozás gyakran többe kerül, mint egy jó minőségű virágföld megvásárlása.

primulaA varázslatos eredményért

Kertészetünkben vállalunk balkonláda-beültetést. Kényelmes és praktikus megoldás a kerttulajdonosoknak. Vásárlóink behozzák otthoni növénytartójukat, kiválasztják nálunk a növényeket, mi pedig szakszerűen beültetjük nekik a ládát. Ők készen hazaviszik a szép dekorációt, csak kihelyezik az ablakba. Szerencsére egyelőre csak pozitív visszajelzést kaptunk (remélem, nem csak azért, mert a negatívat nem hallottuk vissza). Aki egyszer ezt a szolgáltatást választja nálunk, az általában a következő szezonban is él vele. (Ezt azért mindig jó visszajelzésnek gondolom).

Flower Heart Flowers Daisy Heart SpringMi a titkunk?

Minden ilyen esetben jó minőségű, virágzást elősegítő balkon virágföldet (Jóföld Balkon virágföld) használunk, erre Gyökéritatót teszünk, és a növények alá még egy kis tápanyag-golyócskát is teszünk, (Pl. Substral Balkon táprudak,) vagy egy kiskanálnyi Alginitet. Nálunk ez nagyon bevált recept, egész nyáron dúsan ontják a virágot beültetéseink.
A tavaszi növények elvirágzásakor már nem cseréljük a földet, csak egyszerűen kivesszük az árvácskát, százszorszépet, primulát, és beültetjük a választott egynyári növényt. (Muskátli, Petúnia, Balkon aranya, Mézvirág, Lobélia…). Vagyis egy évben egyszer, az első beültetésnél alapozzuk meg a tápanyagforrást. Az általunk így beültetett növényeket így 3-4 hónapig nem is szokták tápoldatozni vásárlóink, csak június-júliusban, hogyha már láthatóan kevesebb virág jelenik meg a növényeken, vagy kissé sárgulnak a levelek.

Általunk javasolt virágzást elősegítő balkon tápok: Pl. Buviplant A por, Wuxal Super, Volldünger, Substral Növényvarázs Balkon növényekhez.

Kellemes Tavaszi Készülődést Kívánunk!

 

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>