Használjuk ki az októberi hétvégéket, töltsük a szabadban a vidám őszi napokat! Kis kertünk meghálálja gondoskodásunkat; tavasszal színes virágokkal, finom zöldségekkel, egészséges örökzöldekkel köszönt majd bennünket. Most ültessünk tulipánt, jácintot, nárciszt, hóvirágot! 🙂

1. Gyepünket lássuk el káliumtúlsúlyos trágyával, hogy a hidegebb időjárási viszontagságokat jól viselje. Nitrogéndús műtrágyát már semmiképp ne használjunk!
Ajánljuk: Everris Pre-winter műtrágya 15kg (650m2-re), Substral téli felkészítő műtrágya: 5kg (250m2-re), vagy 2kg (100m2-re), Siforga szerves trágya granulátum 25kg (200m2-re)…

gyepapolas

2. Örökzöldjeinket szintén készítsük fel a hidegebb napokra;
káliummal és foszforral mindenképp lássuk el őket!
Fontos! A legtöbb örökzöld tápot csak júliusig szabad használni magas nitrogéntartalma miatt! Ezek használatával ilyenkor megindítjuk a zöld hajtások növekedését, így a téli fagyok nagy kárt tesznek a friss hajtásokban. A táp összetételét mindenképp olvassuk el a leíráson, vagy kérjük szakértő eladó segítségét! Mégis, akkor mely tápokat használjuk? Amit mi javaslunk: Hauert örökzöld tápoldatot, Siforga szerves trágya granulátumot.

Mini orokzoldek

3. Most ültessünk sövényt, mert az ősszel telepített növény tavaszig még képes gyökeret ereszteni, s jövőre hamar lesz ereje a hajtások növekedésével foglalkozni. Így egy évet nyerünk sövényünk növekedéséhez. Konténeres növényeket már most is ültethetünk, szabadgyökerű társaikra október 15-e után van lehetőségünk.
Tippünk: fagyalok, mini tuják, korallberkenyék, tiszafák, mini talajtakarók most 590,-Ft-tól kaphatók nálunk. Ültetéskor a pajorok kártételét előzzük meg Force talajfertőtlenítő használatával!

4. Lilahagymát, vöröshagymát, fokhagymát most ültessünk, hogy tavasszal hamar csemegézhessünk a friss újhagymából! Előnye: a hagymalegyek és egyéb kártevők jóval kisebb eséllyel támadnak, mint a tavaszi vetésű, nyáron szüretelhető veteményesben.

5.  A tél alá vethető Hanácka petrezselyemmel még várjunk 2-3 hetet, a téli salátát azonban már elvethetjük.

6. Savanyú talajt kedvelő növényeink talaját most savanyítsuk! Az elmeszesedett földből a növény nem tudja felvenni a mikro- és makroelemeket. Ennek következményeképpen hortenziáink, rhododendronunk, magnóliánk, örökzöldjeink, tujáink levele sárgulni kezd, későbbb pedig a legyengült növény megbetegszik. Ezt megelőzendő savanyítsuk a talajt keserűsóval, savanyú tőzeggel, vagy Rhododendron táppal!

Displaying

5. Leanderek teleltetése
A cameliát, és a szobai hibiszkuszt már tegyük védett helyre, ahol a hőmérő higanyszála nem megy 10C° alá! A leandereket és a muskátlit még nyugodtan hagyhatjuk kint, de az esti öntözést kerüljük!

975967_64906342

 

 

 

 

 

7. Növényvédelem
Októberben tegyünk Bioplant hernyófogó szalagot a fák törzsére a téli araszolók ellen! Ilyenkor a hasznos rovarok nem akadnak fenn az enyves gyűrűn, nyáron viszont óvatosan bánjunk ezzel a módszerrel!

Az egészséges lehullott lombot csak a fűről takarítsuk el, a cserjék, fák alatt hagyva a “biokertészek aranyá”-nak is nevezik. Érdemes meghagyni. A hasznos rovarok, kisebb állatkák megbújnak alatta, és átvészelik a hideg téli hónapokat. A dió és a gesztenye levelét ne hagyjuk a fák alatt, nyugodtan tegyük a komposztra!

Barnuló tujáinkat, hamis ciprusainkat most még permetezhetjük gomba ellen Amistar-ral, Bravo-val, Dithane-nal, vagy Bumperrel. Foszforral, káliummal és magnéziummal lássuk el őket szöveteik és gyökerük erősítése végett, hogy a téli fagykároknak jobban ellenálljanak. Nitrogéndús tápanyagot semiképp ne adjunk nekik ilyenkor! A legtöbb örökzöld táp sajnos nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, ezeket ősszel nem szabad kijutatni! Nézzük meg a csomagoláson az összetételt, vagy kérjük eladó segítségét! Mi a Greenworld örökzöld tápját javasoljuk. Tippünk: amennyiben van otthon őszi gyeptrágya (Hauert vagy Everris), abból is adhat nyugodtan az örökzöldeknek.

7. A karácsonykor virágba boruló csokros nárciszt most kell cserépbe ültetni, hogy az ünnepek alatt a szobában illatozzon!

 

Termékekről kérjük, érdeklődjön telefonon, e-mailben, vagy személyesen üzletünkben! Amennyiben a termék jelenleg nincsen készleten, rendelünk Önnek! További őszi tippekért fáradjon be üzletünkbe, és kérje őszi ültetési kisokosunkat!

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>