Mindenki a ragyogóan tiszta, csillogó, átlátszó vízről álmodik, amikor elképzeli a kert legszebb részére medencéjét.
Egészen addig, amíg az elkezd bezöldülni, zavaros lesz, belehullanak a levelek…

Tudta, hogy nem évente kétszer kell nagytakarítást végezni a medencében, hanem elég hetente 10 percet rászánni?

A sokszor kevesebb itt valóban eredményesebb.
Lényegében 4 alapszabályt kell betartanunk, és bőven lesz időnk pihenni a kertben. Íme az első:

MIÉRT FONTOS A MEGFELELŐ pH-ÉRTÉK BEÁLLÍTÁSA?

1

Minden vízkezelő rendszer a 7,1-7,3 tartományban fejti ki optimálisan a hatását.
Vagyis, ha a pH-érték nincs rendben, hiába adagolunk rengeteg vegyszert a medencékbe, a bekevert szer nem fogja az elvárt eredményt hozni.

 

2

Magas pH-érték esetén erősen megnövekedhet a vízkőkiválási hajlam, szervezetünk számára kellemetlen hatású vegyületek keletkezhetnek.

 

3

7,8 feletti, illetve a 6,8 alatti pH-érték irritálhatja a fürdőzök bőrét. Ez a bőr pikkelyesedéséhez, kiszáradásához vezethet, hosszútávon allergiát válthat ki.

 

A víz pH-értékét HETENTE EGYSZER mindenképpen ellenőrizzük!

A fürdőmedence vizének optimális tartománya 7,1 és 7,3 között van. Sokan nem foglalkoznak vele, pedig szinte ezen múlik minden. Vigyázzon saját és a családja egészségére! A víz pH-értékét HETENTE EGYSZER mindenképpen ellenőrizze! Csupán egy egyszerű tesztcsík szükséges hozzá.

Képek forrása: Unsplash

2. FERTŐTLENÍTÉS

A fertőtlenítés célja a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása. A legelterjedtebb és leghatásosabb eljárás a klóros fertőtlenítés. Több fajta, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő hatású klórtartalmú vegyszert használunk fertőtlenítésre. A medence vizének szabadklór értékét szintén hetente célszerű ellenőrizni tablettás vízteszter, vagy papír tesztcsík segítségével. Fertőtlenítésre leginkább a klór tablettákat javasoljuk. Kisebb, vagy nagyobb méretben, gyorsan, vagy lassabban oldódód formátumban is kaphatók. Klórgranulátum sokkszerű klórozáskor használunk.

 

3. ALGÁSODÁS

Ki szeret zöldes, nyálkás medencében fürdőzni? Valószínűleg nem túl sokan. Ezt kiküszöbölendő a harmadik feladatunk az algaképződés megelőzése. A legtöbb medence a kert napos részében helyezkedik el, az erős napsugárzás és felmelegedés elősegíti az algák felszaporodását. Az algaspórák a széllel vagy az esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban a kerti medencék hajlamosak az algásodásra. Az algásodást az állandó klórszint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, mert a legtöbb algafajta ellenálló a klórral szemben, ezért feltétlenül szükséges algaölőszer rendszeres adagolása. Jó tudni, hogy mint minden vegyszer, az algaölő is csak a megfelelő pH-tartományban (7,1-7,3 között) hatásos igazán. Megfelelő fertőtlenítőszer szint tartásával a konkrét vegyszer utasításaitól függően 1-2 hetente adagolva, az algásodás elkerülhető. A korszerű algaölők növelt adagolásával a már bealgásodott medencében is elpusztíthatók az algák. Az algamentesítés csakis megfelelő fertőtlenítési eljárással kombinálva hatékony.
Gyakori probléma, hogy hiába használunk klórt, algagátlót, a medence vize valahogy mégis kissé zavaros, opálos. Mi lehet ennek az oka? Bizonyos nem megfelelő méretű (túl kicsi) szemcséket a szűrőberendezés nem tud megszűrni. Erre kitűnő megoldás a pelyhesítés, aminek lényege, hogy az apró szemcsék negatív töltését semlegessé változtatja, és a már egymást nem taszító részecskéket nagyobb, szűrhető méretű egységekké, „pelyhekké” egyesíti. Ezáltal a szűrés, illetve a visszaöblítés során a kollodiális szennyeződések is eltávolíthatóak. Fontos tudni, hogy ilyenkor a szűrőt gyakrabban kell kiöblíteni! Ha nem öblítik időben tisztára a szűrőt, a nyomásnövekedés miatt bekövetkezhet a szűrő „áttörése” is, azaz az addig kiszűrt szennyeződések a szűrőtölteten át visszakerülhetnek a medencébe.

 

Tartós távollét esetén

 Célszerű a medencét letakarni, lehetőleg napsugárzást át nem engedő takaróval. A vízforgató üzemidejét napi egyszeri átforgatásra csökkenteni. A medencét be kell vegyszerezni az első fertőtlenítéskor szokásos módon. A távollét idejének megfelelő mennyiségű, lassan oldódó MAXI-KOMBI klórtablettát kell az adagolóba elhelyezni.
Bezöldült a víz esetén a pH érték 7,1-7,3-as beállítása után sokk-klórozást kell alkalmazni, majd növelt mennyiségű algaölőszer adagolása szükséges. A forgatóberendezést 2-3 óra után érdemes leállítani. Másnap reggel az elpusztult, a medence aljára leült algák medenceporszívóval felporszívózhatók. A kiszűrt algákat gyakori, 1-2 óránkénti szűrőöblítéssel távolíthatjuk el. Szükség esetén pelyhesítőszert is adagolhatunk a vízbe. Erősen, több napja bezöldült víz esetén érdemes megfontolni a teljes vízcserét.
A medence minőségét hetente egyszer, vagy kétszer érdemes ellenőrizni tesztcsík, vagy tablettás teszter segítségével. Ez a feladat mindössze 2 percet vesz igénybe, és azonnal elárulja, szükség van-e bármilyen egyéb teendőre a medencénkkel kapcsolatosan.

Képek forrása: Unsplash

Kellemes fürdőzést kívánunk!