Hidegek az esték, a reggeli hőmérséklet gyakran 5 fok alá esik.

Lassan lehullik a lomb a fáról, kissé sárgul a gyep, leérett a szőlő és a tökfélék.

A kertben azonban épp most jött el az ültetési idény!

Leanderek teleltetése

A cameliát, és a szobai hibiszkuszt már bevittük fűtött helyiségbe. Eljött az ideje, hogy a leandereket és a muskátlit is felkészítsük a teleltetésre. Sajnos idén helyhiány miatt nem tudunk teleltetést válallni, de egy-két tippel segítünk az otthoni teleltetésben:

  1. Ha kevés helyünk van, a leandert nyugodtan vágjuk vissza (max. 1/3-áig!). Ártani biztosan nem fogunk vele, emiatt nem kell aggódni. A metszés előnye, hogy jövőre jóval dúsabb lesz leanderünk, emellett télen a ritkább ágak között nehezebben szaporodnak el a tetvek és az atkák
  2. Mielőtt bevisszük növényeinket, egy alapos lemosópermetezéssel lássuk el őket! Bekeverős szerek: Olajos rézkén, Vegesol eReS, Mospilan+Nonit, vagy Biosol Káliszappan. Készre kevert szerek: Celaflor Careo, Florimo spray, Compo Triatlon

Veteményes, gyömölcsös

Félérett komposztunkat szórjuk ki gyümölcsfáink, bokraink tövébe, veteményesünkbe, virágágyásunkba! A veteményesben a talajt lazítsuk fel ásóvillával, hogy jobban szellőzzön, és tavasszal is könnyebb dolgunk legyen!

Most ültessünk téli dughagymát, fokhagymát, és az eperpalánta ültetésével sem késtünk el. Gyümölcsfát, szőlőt, egrest, ribiszkét és málnát most ültessünk, hogy jövőre már csipegethessünk az első termésekből! Az ültetőgödör aljába mindenképpen tegyünk jó minőségű trágyát és laza virágföldet a gyorsabb begyökeresedés érdekében! Ne felejtsük el rendszeresen beöntözni új szerzeményünket!

 A lehulló leveleket, rothadó gyümölcsöket ne hagyjuk a kertben, rendszeresen szedjük össze, hogy ne fertőzze növényeinket!

SÖVÉNYÜLTETÉS

A sövényültetésnek is itt az ideje, földlabdás örökzöldeket most vásárolhatunk jó áron. Ha már idősebb sövényünk van, itt az ideje a metszésnek, hogy jövőre szép, egészséges hajtásokat hozzon.

BIO-TIPPEK: a talajjavítás, és a hosszú hatású tápanyagutánpótlás érdekében a gyepfelületre szórjunk ki Alginitet, majd öntözzük be EM-Bio-val! (100m2 területre fél liter EM-Bio) 

NÖVÉNYHAJTATÁS

Mihamarabb szerezzük be a hajtatható jácintot, cserepes csokros nárciszt (Paperwhite fajta), és az amarilliszt, hogy karácsonyra, vagy évvégére virágba borulhasson szobánkban. Ezzel a hideg téli napokra is biztosítottunk számunkra egy kis vidám tavaszt otthunukba.

Most ültessünk a virágoskertbe, sziklakertbe, bokrok alá hóvirágot, tulipánt, nárciszt, jácintot, medvehagymát, császárliliomot!

Miért is hagynánk üresen télre balkonládánkat?! Az ablakból kinézve vidám színekkel örvendeztet meg bennünket a kis örökzöldekkel, fehér-rózsaszín erikákkal, árvácskával, díszkáposztával díszített beültetés. Balkonládába javasolt növények: erica, kövirózsa, borostyán, árvácska, mini örökzöldek, díszkáposzta, gaultheria és a fényes levelű Scimmia (Dérbabér)…

Tippünk: az őszi balkonládába, a bejárat melletti kaspóba, vagy a teraszon lévő kaspókba ültessen néhány hóvirág, jácint vagy tulipán virághagymát, így már kora tavasszal kedves kis virágok köszöntik majd a munkából hazatérő családot.

GYEPÁPOLÁS, GYEPÜLTETÉS

A pázsitot már nem kell öntözni, nehogy begombásodjon! Öntözőrendszerünket 2-3 héten belül akár téliesíthetjük is.

November közepére egy utolsó fűnyírást mindenképpen iktassunk be! Ne vágjuk túl rövidre füvünket, 4-5 cm-es szármagasság épp ideális. Egy gyepszellőztetést még beiktathatunk a téli gombásodás megelőzése érdekében, de finom eszközzel dolgozzunk, ne erős késekkel!

Amennyiben ősszel még nem láttuk el megfelelő tápanyaggal gyepünket, még nem késő pótolnunk a káliumot, foszfort illetve az egyéb szükséges mikro- és makroelemeket. Általunk javasolt trágyák: Substral Őszi gyeptrágya, Hauert Finish, Everris Pre-Winter.

Még utánvethetjük gyepfelületünk rikásabb, kopasz foltjait. Fontos, hogy megfelelő virágfölddel, humusszal keverjük, és kissé fedjük az egyenletesen elszórt fűmagot! Erre használhatjuk a Substral 3in1 varázs gyepjavítóját is, ami fűmag, ültetőközeg és prémium gyeptrágya egyben. A rendszeres öntözésről az utánvetést követő 2 hétben semmiképp se feledkezzünk meg! Egy kis őszi műtrágya hozzáadásával támogathatjuk a magok biztosabb csírázását, és meggyorsíthatjuk a folyamatot. Ilyen a Substral Őszi gyeptrágya, (100, illetve 250m2), a Hauert Finish, (150m2) illetve az Everris Pre-Winter (400m2) műtrágyája.

Fontos! Magas nitrogéntartalmű trágyát semmiképp ne juttassunk ki ősszel! Ezzel csak megindítjuk a zöld részek növekedését és elősegítjük a növény gombásodását, legyengülését. Ezáltal a fagyok is nagyobb kárt okozhatnak gyepünkben, kertünkben. ŐSZI műtrágyát azonban mindenképp érdemes kijuttatni ilyenkor, hogy a szöveteket, gyökereket felkészítsük az erős fagyokra és a gombásodás elleni védelemre.

NÖVÉNYVÉDELEM - LEMOSÓ PERMETEZÉS

Növényvédelem
Novemberben még tehetünk Bioplant hernyófogó szalagot a fák törzsére a téli araszolók ellen! Ilyenkor a hasznos rovarok nem akadnak fenn az enyves gyűrűn, nyáron viszont óvatosan bánjunk ezzel a módszerrel!

Lemosó permetezést már végezhetünk. Sokan nem tudják, hogy az őszi lemosó permetezés akár hatékonyabb is lehet, mint a tavaszi. MIÉRT?

A kártékony rovarok még nem húzódnak elég mélyre a növénybe és a talajba, így könnyebben elérjük őket. A gombás fertőzésekkel ugyanez a helyzet, még vígan éldegélnek a felszínen, nem vándorolnak elérhetetlen mélységbe. Használjuk hát ki a lehetőséget és védekezzünk ellenük mihamarabb! Örökzöldekre olajos lemosót NE használjunk, azokra Bordóilét, vagy Bordóilé+Ként javaslunk. Lombhullató cserjékre, gyümölcsfákra, díszfákra inkább olajos lemosó szert használjunk! Pl. Vegesol eReS, Nevikén, Olajos rézkén…

Lombok eltakarítása - csak a fűről

Az egészséges, lehullott lombot csak a fűről takarítsuk el, a cserjék, fák alatt hagyva a “biokertészek aranyá”-nak is nevezik. Érdemes meghagyni. A hasznos rovarok, kisebb állatkák megbújnak alatta, és átvészelik a hideg téli hónapokat. A dió és a gesztenye levelét ne hagyjuk a fák alatt, nyugodtan tegyük a komposztra!

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS

Örökzöldjeinket lássuk el magas foszfor- és káliumtartalmú táppal szöveteik és gyökerük erősítése végett, hogy a téli fagykároknak jobban ellenálljanak.
Nitrogéndús tápanyagot semmiképp ne adjunk nekik ilyenkor!
A legtöbb örökzöld táp sajnos nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, ezeket ősszel nem szabad kijuttatni! Nézzük meg a csomagoláson az összetételt, vagy kérjük eladó segítségét!
Mi a Greenworld örökzöld tápját javasoljuk.

Tippünk:

amennyiben van otthon őszi gyeptrágya (Hauert, Substral, vagy Everris), abból is adhat nyugodtan az örökzöldeknek, így nem kell külön tápot vásárolni, keresgélni a polcokon.

 

Kellemes kertészkedést kívánunk!