Törökparadicsom, tojásgyümölcs, tojáscsucsor közismertebb nevén a PADLIZSÁN.
A burgonyával rokon növény őshazája India, ahol hihetetlen sokféle fajtáját és változatát termesztik. Hozzánk kivetelesen nem holland, hanem (mint népies neve is utal rá) mediterrán közvetítéssel érkezett – az arab hajósoknak köszönhetően (a középkori Spanyolországban már termesztettek padlizsánt!).

 

 

 

Bőséges forrása a karotinnak,  A, B1-, B2-,és C-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak
Kis kalóriatartalma és vízhajtó hatása miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
Vérképző, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású.

 

Padlizsán

A palánták kiültetése május végén ajánlott.

A növények gondozása átlagos figyelmet igényel.

Mire érdemes figyelni?

1. legalább 40 cm-es távolságra ültessük a növényeket
2. ott érzi jól magát, ahol a paradicsom, de lehetőleg ne a helyére ültessük!
3. szereti a tűző napot
4. a paprikához hasonlóan vízigényes
4. humuszos, laza talajban érzi jól magát
6. vigyázat: a padlizsán minden zöld része mérgező!

Szedési ideje júliustól szeptemberig tart – a túlérésre vigyázzunk mert megkeseredik.
A mediterrán étrend alapnövénye: krémeket, salátákat készíthetünk, grillezve, fűszerezve önmagában is kiváló, ízletes csemege!