• Kevesen tudják, hogy az őszi hagymások egyik legnagyobb ellensége a pangó víz és az agyagos, kötött talaj. Hogy tavasszal ne várjuk hiába hóvirágunk, jácintunk hajtását, gondoskodjunk a megfelelő ültetőközegről! Az agyagos talajt mindenképpen lazítsuk egy kis kókuszfölddel vagy Jófölddel! Én közvetlenül a hagymák alá egy maréknyi Gyökéritatót is szórok. Olcsó és természetes anyag, telis-tele tápanyaggal.
 • A hagymás, gumós növények csoportosan ültetve érvényesülnek igazán. A páratlan számú növény mindig harmonikusabb képet ad, mint a páros. Egyes kollekciókat ezen szempontok alapján válogattak össze a gondos termesztők. Ha ilyen összeállítást vásárolunk, nem kell bajlódnunk a virágzási idő, szín- és magasság kombinálásával.
 • Minden hagymát, gumót két-háromszor olyan mélyre ültessünk, mint amekkora maga a hagyma!
 • A jácint ültetésekor használjunk kesztyűt, mert a hagyma olyan anyagot tartalmaz, amitől az arcunkhoz érve egész nap vakarózhatunk!

Mire figyeljünk vásárláskor?

 1. Egyes megnevezések ismerete megkönnyíti a dolgunkat:

A BOTANIKAI elnevezés a virág magasságára és méretére utal. Alacsonyak és kis méretűek. A botanikai tulipánokat és krókuszokat sziklakertekbe, kisebb helyekre, ágyások szélére, cserépbe, balkonládába is tudjuk ülteni.

 • Vásárláskor mindig nézzük meg a hagyma minőségét! Csak egészséges, hibátlan hagymát vásároljunk, és vegyük figyelembe, hogy minél nagyobb a gumó, annál nagyobb lesz a növény virágja is.
 • A MULTIFLORA nárciszok és jácintok esetében csokrosan nőnek a virágos hajtások a hagymából. A multiflora fajtákat is ültethetjük cserépbe vagy kaspóba, de természetesen a kertben is gyönyörűen mutatnak.
 • Ősszel ne vásároljunk fagyérzékeny fajokat, csak télállókat! Hogyha nem vagyunk biztosak, melyek az ősszel ültethető hagymások, kérjük szakértő eladó segítségét! Csak olyan webáruházból vásároljunk, ahol telefonon, vagy e-mailen is kérhetünk segítséget!
 • Vegyük figyelembe az egybe ültetett fajok magasságát, virágzási idejét, egyéb tulajdonságait, így varázslatos kompozíciókat állíthatunk össze! A Fritillaria (császárliliom) például gyönyörű megjelenése mellett vakondűző tulajdonsággal rendelkezik. Óriási virágai mellett zöld lombozata sokáig dísze marad a kertnek.
 • Amennyiben különleges összeállításban szeretnénk tavasszal gyönyörködni, érdemes a szakemberek által előre összeválogatott virághagyma kollekciók közül válogatni. Így nem nekünk kell az azonos fejformát, magasságot, színösszeállítást, virágzási időt figyelnünk, megtették ezt helyettünk a szakemberek. Az éveken át tartó gondos munka eredménye valóban szemet gyönyörködtető látvány. Az idei különleges kollekcióinkat nézze meg itt!

Balkonra, cserépbe ültethető Lasagne kollekciók

Hogyan védekezzünk a kártevők ellen?

 • A pajorok a gondosan elültetett hagymákat teljesen tönkrehetik, ezért ültetéskor védekezzünk Force talajfertőtlenítővel, vagy természetes, Bio termékkel: Artis, vagy Bora szerkkel.
 • Ha Artis vagy Bora készítményeket használunk erre a célra, a hasznos baktérium- és gombakészítményeket megkíméljük a talajban, azok pedig segítenek nekünk a növényt egészségesen tartani. Hagymásaink jobban fognak gyökeresedni, üdébbek, szebbek, virágosabbak lesznek.
 • Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy egyes virághagymák évről-évre lejjebb vándorolnak a talajban, így szép lassan el-eltűnnek kertünkből. Ezt a folyamatot szintén megelőzhetjük ültetőkosár használatával. Az ültetőkosár a rágcsálók kártevése ellen is megvédi virághagymáinkat.

Kellemes kertészkedést kívánunk!