Elkezdődött az iskola, eljött a nyárbúcsúztató grillpartik, szalonnasütések ideje.

Az idei forró nyári napok után felüdülés esténként kiülni kertünkbe, és élvezni a kellemes levegőt. Használjuk ki a szeptemberi napsütéses napokat, töltsünk minél több időt a szabadban!

Néhány fontos dolog szeptemberben:

1. Ne felejtsük el a lehullott leveleket összeszedni a földről, fűről! Az egészséges leveleket tehetjük a komposztra, vagy ezzel takarhatjuk télen a védeni kívánt növényeink tövét.
A beteg, foltos, rozsdás leveleket mindenképpen égessük el, semmisítsük meg!
Rózsánk diplokarponos levélfoltossága ellen permetezhetünk Score, Alfa-solo, vagy Dithane szerekkel.
(Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerek: Bio Fito gombaölő spray, Vegesol, Bordóilé, vagy EM Bio).

2.  A nagy meleg miatt figyeljünk az atkák elszaporodására! A kifakult, sárgás leveleket közelebbről megvizsgálva szívogatás nyomok árulják el az atkák jelenlétét, a levelek fonákán pedig szemmel alig látható pókhálós bevonat jelzi a kártevőt. A leanderek, hortenziák, paradicsom, mocsári hibiszkusz kedvelt növényei az atkáknak, de mostanában az örökzöldeken, kivin, szőlőn, vagy egyéb növényünkön is megjelenhetnek. Sanmite, Flumite, vagy Nissorun szerekkel védekezhetünk ellenük. Ökológiai gazdálkodásban használatos szer: Biosol Káliszappan.

3. Kerti növényeinket, egynyári virágainkat foszfor és kálium tartalmú tápoldattal (Pl. Buviplant, Muskátlidoktor, Substral balkon táp, Muskátli tápok..) öntözhetjük ilyenkor. A magas nitrogéntartalmú szarvasmarhatrágya helyett használjunk biohumuszt, vagy érett komposztot. Komposztunkat javíthatjuk Terrasan komposztgyorsítóval, vagy EM-BIO-val.


4. Leandereinket ne felejtsük el most visszavágni,
hogy jövőre szebben, dúsan és minél korábban virágozzanak.

Leanderdoktorral vagy Buviplanttal még nyugodtan öntözzük őket.

 

 

5. Csigák ellen a leghatékonyabban ilyenkor tudunk védekezni előrelátóan, a következő évre; ássuk fel a veteményest, virágágyást, forgassuk át talajt! Ágyásaink köré szórhatunk csigaölő granulátumot (Detia), hogy a kifejlett példányok ne tudják letenni a petéiket. Esőálló szerként a Metarexet javasoljuk. Ha vegyszermentesen szeretnénk védekezni, használjunk csigacsapdát! Pl. Bros csigacsapda. Környezetbarát csiga elleni szer: Blumen BIO Csigariasztó. Egyéb környezetkímélő tippek: A talajba süllyesszünk egy befőttesüveget, vagy mélyebb tálat. Ebbe töltsünk sört, reggelre megtaláljuk benne a kiiktatott csigákat. Tojáshéjat, hamut lehet még kiszórni, ezen átmászva szintén elpusztulnak. A sózást nem javasoljuk, mert teljesen tönkre teszi a talajt.

6. Ha a nyári kánikula nagyon legyengítette füvünket, most még adhatunk nekiEverris Stress Control trágyát. Egyébként gyepünket ősszel magas kálium és foszfor tartalmú trágyával ápoljuk. Pl. Everris Pre-Winter. (Természetes trágya: Kert-Őr, Siforga) Nitrogéndús műtrágyát októbertől már ne szórjunk ki, mert a fű zöld részei hirtelen növekedésnek indulnak, és a téli gombás fertőzéseket, hópenész kialakulását segítjük elő vele.

7. A kánikula utáni esőzések segítettek beindítani a gyomok növekedését a fűben. A gyepünket elcsúfító gyomok ellen augusztus-szeptemberben még használhatunk Substral gyomirtós , vagy Everris Weed Control gyeptrágyát. Amennyiben trágyázni most nem szeretnénk, használhatunk GyomstopotDicophart, vagy Pázsitmestert. Ezeket permetezve tudjuk kijuttatni.
Egész éves ingyenes gyepápolási naptárért jöjjön be üzletünkbe, és kérje munkatársainktól!

8. Az eper ültetésének ideális ideje augusztus-szeptember. Az ültetéshez használjunk eperültető fóliát, hogy óvjuk őket a gyomoktól, és a termő gyümölcsöket a vizes, sáros talajtól. Megelőzésképpen a pajorok ellen védekezzünk Force talajfertőtlenítővel, a gyorsabb gyökeresedés érdekében pedig tegyünk Gyökéritatót vagy Alginitet eprünk alá.

9. Érdemes most átgondolni, hogy az őszi ültetési időszakban mit és hova szeretnénk ültetni, mert a október 15-től érkeznek a kertészetekbe a szabadgyökerű fák. Konténeres cserjéket, gyümölcsfákat, szőlőt, kivit, áfonyát, málnát, ribiszkét már most is ültethetünk, így ezeknek még bőven lesz idejük begyökeresedni a tél kezdete előtt.

10. Tulipán, krókusz, jácint virághagymákat szeptember közepétől már ültethetjük,
hogy tavasszal vidáman köszönthessenek bennünket kertünkben, de október-novemberben is telepíthetjük őket.

 

 

10. +1 Védekezzünk a paradicsomvész ellen időben! Szedegessük le az érett paradicsomokat a tövekről, és vigyázzunk, nehogy több hónapos munkánk kárba vesszen. Hogyan? Kattintson ide

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>