A télvégi időszakban szervezetünk nagyon ki van éhezve a vitaminokra és ásványi anyagokra.

A fólia alatt termesztett zöldségeknek – az UV fény hiánya miatt- jóval alacsonyabb a vitamintartalma, mint a szabadföldön termesztettnek, ezért ilyenkor még nehezebb pótolnunk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat.

MIT TEHETÜNK A TÉLI HÓNAPOKBAN EGÉSZSÉGÜNKÉRT?

A mi javaslatunk: egy üdítő változatosság az étrendünkbe; egy közös pár perces napi program, amiben otthon még a gyerekek is szívesen részt vesznek; A CSÍRÁZTATÁS.

  • igazán egyszerű: csupán naponta kétszer foglalkozunk vele 1-2 percet, és 3 – 4 nap múlva már cseegézhetjük is!
  • Vitamindús és egészséges – a csírák koncentráltan tartalmazzák a növény fejlődéséhez szükséges vitaminokat, tápanyagokat, enzimeket.
  • Táplálóak, mégsem hízlalók. FOGYÓKÚRÁZOKNAK IS AJÁNLOTT! Normalizálják az anyagcserét, segítik a szükséges tápanyagok felszívódását és beépülését.
  •  Változatos és finom – ehetjük akár nyersen, vajas kenyérre, szendvicsre pakolva, salátánkba, joghurtunkba keverve, de készíthetünk belőlük vegyes köreteket is. Más-más csírafajtáknak különböző íze és eltérő élettani hatása van. Ízük nagyon hasonlít az adott mag növényének ízéhez, például a retekcsíra olyan, mintha valóban retket enne az ember.

Miben csíráztassunk?

Legjobban akkor járunk, ha egy műanyag, vagy agyag csíráztató tál legalsó, zárt részét használjuk erre a célra. Ha többféle magot szeretnénk csíráztatni, emeletes csíratál a legpraktikusabb megoldás. Biokertbarát Tippünk – Ha B2 vitaminban gazdag csírát szeretnénk, sötétebb helyen csíráztassunk, ilyenkor a növénykénk is világosabb lesz. Amennyiben világos helyen (pl ablak előtt ) tartjuk a magokat, élénkzöld és C vitaminban gazdag csírát kapunk.

Egy kis ízelítő választékunkból, és hasznos élettani hatásaikból:

fáradtság, hajhullás, izületi gyulladás, reuma

bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, izületi gyulladás, reuma, keringési rendellenesség, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák.

fáradtság, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, idegrendszeri problémák, impotencia, májproblémák, súlyfelesleg

bőrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, impotencia, izületi gyulladás, reuma, májproblémák, súlyfelesleg.

Csíra szendvicsen

Egy igazán egyszerű, és nagyszerű recept. Vajkrémes szendvics retekcsírával, retekkel és uborkával. Könnyed, egészséges reggeli. 

Műanyag csíra tál

Praktikus az otthoni csíráztatáshoz, akár egyszerre többféle csíra is készíthető egyszerre.

Csíra válogatás

A karácsonyi nagy evések után mindenkinek jól esik valami könnyű étel, ilyenkor nagy sikert arat a csíra válogatás a partikon.