Végre ismét eljött a mikulásvirág ideje!

Néhányan aggodalommal fogadják, ha lakásukba kerül egy mikulásvirág. ”Kényes növény, el fog pusztulni!” – halljuk néha vásárlóinktól. Aggodalomra semmi ok! A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) egy könnyen kezelhető növény. Ahhoz, hogy ezt át is érezzük, érdemes az elején kezdeni. Honnan is került hozzánk e szép piros és zöld ünnepi hangulatot idéző kis növény? A kutyatejfélékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik, ahol 3-4 méter magasra nő. Még az európaiak megérkezése előtt termesztették az aztékok, az indián tisztaság jelképeként. Az 1820-as években kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, később Kaliforniában kezdték termeszteni, majd az 1920-as évek táján érkezett meg Európába, ahol a téli ünnepek nélkülözhetetlen díszévé vált. A nagy becsben tartott növény azonban a dél-amerikai hegyvidéki klímában érzi magát a legjobban. Ez azt jelenti, hogy hűvös, de igen fényes körülmények közt él. Az Egyenlítőhöz való közelség miatt a fényviszonyok is mások. Szerencsére a növények jó alkalmazkodó képességgel rendelkeznek.

A mikulásvirág dísze
Pompáját az apró virágait körülölelő színes fellevelei adják. Ezek a levelek pont olyanok, mint a zöld levelek. Pirosodását a fényviszonyok változása okozza. Akkor kezd piros leveleket hozni, mikor a napsütéses órák száma napi 12 óránál kevesebbre csökken. Ezért ’virágzik’ nálunk akár egész télen.
Hogyan ápoljuk féltett mikulásvirágunkat?
Mikor megvásároljuk, keressük meg a lakás legvilágosabb helyét. Szereti, ha nincsen bolygatva, pakolgatva. Huzattól, nagy hőingadozástól tartsuk távol. Teljesen megfelel neki például egy világos nappali, ahol az asztalon, vagy egy szekrényen díszeleghet. Legjobban a hűvösebb (15 Co) helységet szereti. Természetesen, mi ennél azért magasabb hőmérsékletet tartunk otthonunkban mikulásvirágunkat pedig nem a folyósóra, vagy az előszobába szánjuk dísznek. Akkor mi lehet a megoldás? Mint már említettük, ezek a növények nagyon jól alkalmazkodnak, így mikulásvirágunk sokáig lakásunk dísze lehet, ha egy-két dologra odafigyelünk.

1. Ne tegyük radiátor, tűzhely, cserépkályha közelébe. Ne érje huzat –kerüljük az olyan ablak, ajtó közelségét, amelyet gyakran nyitunk ki-.
2. Mindenképpen világos helyet válasszunk neki a szobában.
3. Vegyük figyelembe vízigényét! – Mint általában a tejnedves növények- inkább a kicsit szárazabb, szellősebb talajt kedvelik. Ha a mikulásvirágot keveset locsoljuk, sokkal tovább fog piroslani. Hogy mennyi az a kevés? Átlagos lakáskörülmények között heti 1 esetleg 2 alkalmat jelent. A lényeg, hogy két öntözés között a földje kissé száradjon ki, de a növény még ne kókadjon le. Ha tudjuk, hogy lakásunk levegője száraz, akkor tegyük egy agyaggranulátummal teli alátétre, melyet vizesen tartunk, így a növény páraigényét is könnyedén megoldottuk.
4. Tápanyagszükséglet: heti egy alkalommal tápoldatozzuk. Általános, vagy virágzó növényekhez való tápoldatot válasszunk.

Hullnak, kókadnak a levelek! Miért? Itt felsoroljuk a leggyakrabban előforduló okokat:

1. Túlöntözés: legtöbbször elkövetett merénylet a mikulásvirág ellen a túlöntözés. Ha túl sok vizet kap a növény, levelei túlságosan feltöltődne, elnehezülnek, majd lehullnak. Megoldás, kevesebbet kell locsolni.
2.  Kevés tápanyag: előfordulhat, hogy kevés a tápanyag. A termesztő berendezésekben nagyon pontos tápanyagellátást kapnak a növények. Amint kikerülnek az üzletekbe, megszűnik ez a pontosság. Ennek következménye, hogy a növény kicsit stresszes lesz, de könnyen kiheveri, és ha még kap tápanyag-utánpótlást is, akkor kevéssé hullik majd a levél.
3. Tél vége felé a mikulásvirág elkezdi lehullatni a leveleit. Ekkor nyugalomba tér. Vágjuk vissza, ültessük át laza, tápanyagdús virágföldbe és hagyjuk kicsit pihenni. Csínján bánjunk a vízzel! Mivel nincsenek levelei, nagyon kevés vizet tud elpárologtatni. Épp csak annyira locsoljuk, hogy a földje ne legyen porszáraz. Mikor már elég sok levele van, tegyük egy viszonylag sötét helyre és egy-két hét alatt piros levelek hoz majd.

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>