Kertjeink egyik leghatásosabb térformáló eszköze.

Keretet ad, határol, eltakar, rendszerez és díszit, egyszerre.

Egyenesen szobrászat.

Angliában, Hollandiában, Belgiumban 700 éves kort meghaladó sövények is léteznek. Habitusuk, színük, és a díszítő értékeik alapján rengeteg célt szolgálhatnak.

A Latinkertben kiváló hazai termelőtől gyönyörű örökzöldek kaphatók, rendkívül kedvező áron.

Íme néhány tipp mit, és hogyan érdemes ültetni!

Smaragd tuja

Az egyik legkedveltebb örökzöld. Sövénynek ültetve ismerjük leginkább. A kifejlett növény szabályos kúp alakú, tömött, élénk zöld színű. 6-8 méter magasra nő, nyíratlan sövénynek is ültethető. Javasolt tőtávolság: 1m.

Thuja Spirál

Egyedülálló, szoliter növényként egyedi dísze a kertnek. Tavasszal és ősszel javasoljuk a formatartó metszés elvégzését. Ez nem igényel különösebb szaktudást, egy egyszerűbb sövényvágóval és egy kis szépérzékkel mi is elvégezhetjük otthon. Talajba ültetve, vagy egy mutatós kaspóban is tartható.

Zákány sövény tuja

Az egyik leggyorsabban zárt sövényt alkotó örökzöld fajtánk. A fagyos területeket is jól viseli, betegségekre nem fogékony. Javasolt ültetési tőtávolság: 1m.

Chamaecyparis lawsonia ‘Erecta Viridis’
(Oregoni zöld hamisciprus)

Szabályos kúp alakú, selymes, lágy tapintású örökzöld. Élénkzöld lombozatát sárgás beütés teszi különlegessé. Egyedülálló növényként igazán mutatós, de sövényként is ültetik.

Cupressocyparis leylandii (Leyland ciprus)

Nagyon gyorsan növő, közkedvelt sövényfajta. Gyorsan zárt sövényt alkot, pár év elteltével könnyedén különféle formákat is kialakíthatunk belőle. Fiatal korában is nyírjuk, hogy szép, dús sövény legyen belőle! Tavasszal és ősszel is javasoljuk a metszését. Javasolt ültetsi tőtávolság: minimum 1m

 

 

Prunus lauroc. ‘Novita’ (Babérmeggy)

A leggyorsabban növő babérmeggy fajta. Gyönyörű, fényes leveleivel sűrű, átláthatatlan sövényt alkotó örökzöld. Nagyon mutatós, könnyen kezelhető növény, de nem tartozik az olcsó kategóriájú fajták közé. Fiatal korában a fagyzugos terülteken takarjuk a tövét! Vásárláskor ne a magasságot nézzük, hanem inkább olyan növényt válasszunk, aminek több ága van! Annál hamarabb lesz belőle szép sövény! Minden tavasszal nyírjuk meg, hogy dúsabb legyen! Javasolt tőtávolság: 80cm

 

Jó tudni! A “Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát” mondás a kertészetben fokozottan érvényes.

Minél lelkiismeretesebben ültetjük el növényünket, annál gyorsabban és egészségesebben fog növekedni.

Érdemes most egy kicsivel több energiát belefektetni, és az eredmény magáért beszél majd.
A növény gyorsabban nő, dúsabb, ellenállóbb, szebb lesz.

Öntözés: Az ültetőgödör kiásásása után töltsük fel félig vízzel a gödröt! Várjuk meg, amíg a víz nagyját beszívja a talaj, ezután ültessük el növényünket a megfelelő föld és tápanyagok keverékével! Ültetés után szintén öntözzük be alaposan a növényt!

Ültetéskor óvatosan bánjunk a szarvasmarha trágyával!

1.Az ültető gödör aljába tegyünk 1/3 komposztált trágya és 2/3 föld keverékét! A szerves trágya helyett használhatunk lassan oldódó Osmocote granulátumot is.
2.Erre közvetlenül tegyünk HuminPower-t savanyú tőzeggel és egy kis virágfölddel keverve. Közvetlenül erre helyezzük a növényt, így nem égeti ki az erős trágya a gyökeret.

Minél lelkiismeretesebben ültetjük el növényünket, annál gyorsabban és egészségesebben fog növekedni.

Termékekről kérjük, érdeklődjön telefonon, e-mailben, vagy személyesen üzletünkben! Amennyiben a termék jelenleg nincsen készleten, rendelünk Önnek! További őszi tippekért fáradjon be üzletünkbe, és kérje őszi ültetési kisokosunkat!

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>