Esős időben a gombás megbetegedések “gombamód” szaporodnak.

Növényvédelem:
A sok eső nagy segítség számunkra az öntözés terén, de legyünk résen!
Esős időben a gombás megbetegedések “gombamód” szaporodnak.
Gyümölcs- és díszfáink levelei egyik napról a másikra fehér bevonattal, vöröses pöttyökkel, vagy barna foltokkal lehetnek tele. …de ne keseredjünk el, szerencsére van megoldás!

A sok esőzés hatására az almafán már megjelent a lisztharmat. Bumper, Thiovit, Topas, Teldor, Score, vagy Alfa-solo szerekkel védekezzünk ellene!

varasodás jellegzetes foltjai a leveleken és a termésen is láthatóak. Szedegessük le a beteg terméseket, permetezzünk Qualy, Topas, Teldor, Score vagy Alfa-solo szerekkel.

megveszem_a_boltban

 

 

 

 

Amennyiben virágzáskor nem védekeztünk megfelelőképpen monília ellen, a cseresznyén, meggyen, kajszin, vagy a babrózsán már tapasztalhatjuk a betegség jeleit. Az ágvégek, levelek, apró termések jellegzetes elszáradása azonnal felismerhető. Kevesen tudják, hogyha ez a betegség egyszer bekerül a növény szöveteibe, akkor nem “múlik el”, de gyümölcs- vagy díszfánkat könnyedén tünetmentessé tehetjük. Sőt! Egy kis odafigyelést bő terméssel hálál meg gyümölcsfánk.

Védekezés: A beteg ágvégeket (a beteg és az egészséges ágrész határától 10cm-re visszafelé) vágjuk vissza,  hogy semennyi látható beteg részt ne hagyjunk! A levágott növényi részeket égessük el! A metszőollónkat a művelet után Hypóval vagy Domestossal mindenképpen fertőtlenítsük le! Permetezzünk Topas, Teldor, Dithane M45, vagy Chorus szerekkel! A következő őszi és a télvégi permetezést semmiképen se hagyjuk ki, és jövőre virágzés elején, közepén és végén Chorus-szal permetezzük le betegünket.

MEGELŐZÉS:

1. A szilvarozsda tünetei még nem láthatók, de most védekezzünk ellene Score, Alfa-solo, vagy Dithane M45 szerekkel!
2. Szőlőben szőlőperonoszpóra ellen Qualy, Ridomil Gold, Zetanil, Dithane M45Amistar, vagy Champ szerekkel permetezzünk! Használhatjuk a jól bevált Bordóilét is.
3. A szőlő botrítiszos megbetegedése és a szürkepenész elleni védekezés ideje is májusban aktuális. Chorus, Qualy, Bordóil+kén szerek közül választhatunk.

A sok kártevő idén nagyon meggyegítheti gyümölcsfáinkat. Segíthetünk nekik, hogy könnyebben átvészeljék a támadásokat. Atonik nevű szerrel permetezzünk, ez sejtszinten segít regenerálódni növényünknek. Fagykárok esetén és terméskötődés elősegítése érdekében látványos eredményeket érhetünk el vele.

Kertészetünkben ingyenes növényvédelmi segédlettel várjuk növényekre, betegségekre lebontva. Jöjjön be érte!