Október, november az új rózsatövek ültetetésének időszaka (ha nagy fagyveszélynek kitett helyre szeretnénk ültetni, kedvezőbb időszak rózsáink számára a tavasz.

Az egészséges, szépen virágzó rózsa alapvető feltétele a megfelelő minőségű talaj.

Ültetéskor humuszban gazdag, laza talajt tegyünk rózsáink alá, ezzel megkönnyítjük a gyors begyökeresedést, és segítjük a könnyebb tápanyagfelvételt. Semleges, esetleg enyhén savas, vagy enyhén lúgos virágföldet vásároljunk számukra, amelynek a pH-értéke 6,4 és 7,5 között van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Én a Jóföld rózsaföldjét használom, – nekem ez vált be a legjobban. Közvetlenül a gyökér alá egy maréknyi Gyökéritatót és Humin Power G-t teszek, ezzel évekre biztosítom a gyökérzet megfelelő fejlődését és kellő tápanyaggal látom el új szerzeményemet.
A maradék Humin Power G-t elteszem tavaszra.”

 

Hogyan lesz jövőre dúsan, egészségesen virágzó rózsakertünk?

Októberben a megfelelő tápanyaggal ellátott rózsáink még vígan virágoznak, gyönyörködjünk hát bennünk!

Az elvirágzott virágfejeket továbbra is rendszeresen távolítsuk el! A foltos, sárga lehullott leveleket semmiképp ne hagyjuk a talajon, mert a fertőzést okozó gombaspórák áttelelhetnek a talaj felső rétegében! Ezeket a leveleket egy jó kis szalonnasütés vagy grillezés alkalmával égessük el! A komposztba ne tegyük! Amennyiben rózsánkon megbetegedés jeleit tapasztaljuk, még leveles állapotban védekezzünk Score vagy Dithane szerek valamelyikével!

Ősszel mindenképpen lássuk el téli felkészítő tápanyaggal rózsáinkat! A kálium- és foszfortúlsúlyos táp segíti a szövetek megerősödését, a növény jobban ellenáll a téli fagyoknak és segíti a gyökerek megerősödését.

Tippünk:
“Ha van otthon őszi gyeptrágyánk, abból nyugodtan használhatunk rózsáinkhoz erre a célra, de a Kert-őr vagy a Siforga is kiváló szerves tápanyagok a téli felkészítésre.”

Őszi gyeptrágyák:
DCM BIO őszi gyeptrágya, Substral téli felkészítő táp, ICL Pre-Winter gyeptrágya.

 

 

 

 

November az őszi metszés ideje.

A rózsa szára viszonylag puha és könnyen sérül, ezért csak jó minőségű metszőollót használjunk, amely nem roncsolja a növényt! A feltörő vadhajtásokat kacorkéssel távolíthatjuk el. Ez egy hajlított pengéjű kertészkés. Kupacoljuk fel a földet a rózsatövek aljára, az így keletkezett árokba pedig tegyünk Siforgát, Kert-őrt, vagy komposztot, ezzel a fagy ellen védjük növényeinket, és a talaj tápanyag-utánpótlását is megoldjuk.

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>

Share This