Többszöri felforrósítás során a magas hőmérséklet hatására az olajban egészségre ártalmas, rákkeltő anyagok szaporodnak fel. Ezért ugyanazt az étolajat legfeljebb csak háromszor használjuk fel! A hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001 számú KÖM rendelet a háztatásban keletkező használt sütőzsiradékot és étolajat a veszélyes hulladékok közé sorolja.
Csatornarendszerbe, emésztőgödörbe, talajba jutva a sütőolaj gyarapítja a szennyvíz mennyiségét, zsírosítja, eltömíti a talajt, károsítja a vízi élőlényeket. Már kis mennyiségben is kertünk növényeinek pusztulását okozhatja a talajba került fáradt sütőolaj. 1 liter olaj 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni! Budapesten a szennyvíz csaknem 50%-a tisztítatlanul kerül a Dunába, azaz ugyanabba a folyóba, ahonnan a város az ivóvizét nyeri! A zsiradék a szennyvizet elvezető csatornarendszert is károsítja, dugulást okoz. A csatorna falára tapadt szennyezés vonzza a kártevőket: csótányokat, patkányokat. Ne károsítsuk még jobban környezetünket!
Mégis, mit tegyünk a használt háztartási sütőolajjal?
Saját környezetünk védelme érdekében semmiképpen se öntsük a lefolyóba, WC-be, ne öntsük ki az udvarra, mert ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyes anyag bekerüljön a táplálékláncba.
Kertészetünkben nyitva tartási időben térítésmentesen adhatja le a leszűrt, zárható üvegben összegyűjtött használt étolajat és zsiradékot.
Sokan tették fel nekünk a kérdést: Mit csinálunk vele? Mi hasznunk származik belőle?
Éveken keresztül gyüjtögettem a konyha legalsó polcán befőttesüvegekben összegyűjtött, használt sütőzsiradékot. Nem akartam a lefolyóba, emésztőgödörbe önteni, mivel tudtam, eldugulhat a lefolyó. A kertbe sem önthettem ki, hiszen tisztában voltam vele, ártok a saját kertemnek, a növényeimnek. Így csak gyűlt, gyűlt a sok-sok üveg. Természetbarát, lelkes környezetvédő hugom vetette fel a kérdést: nála is vannak hasonló teli üvegek. Mi lenne, ha egyszer-egyszer együtt szállítanánk el egy veszélyes-hulladék- lerakó telepre?!
Ebből a gondolatból jutottunk el oda, hogy egész Nagykovácsi, Remeteszőlős, és a környező települések számára adjunk egy közeli, elérhető lehetőséget, ahová leadhatják az összegyűjtött használt sütőolajat. Ezzel szeretnénk hozzájárulni környezetünk védelméhez, és segíteni a lakosoknak. Meggyőződésünk, hogy együtt, összefogással a környezetünk megóvása is könnyebben megy. Így tehát szerződést kötöttünk egy céggel, aki az általunk hordókba összegyűjtött fáradt sütőolajat időnként elszállítja tőlünk. Önnek csupán annyi a dolga, hogy egyszerű háztartási szűrőn átszűrve, zárható olajos flakonban, vagy üvegben összegyűjtve elhozza hozzánk.
Mi lesz a sorsa a használt étolajnak és sütőzsiradéknak?
Újrahasznosítják. Másodlagos nyersanyagként használják fel biodízel üzemanyag előállításához, ipari zsiradék, festék, gipsz termelésében. Aszfalt gyártásában és az asztalosiparban is sikeresen alkalmazzák.

Védjük együtt környezetünket!

megveszem_a_boltban

Vissza a főoldalra >>

Share This